Vysotsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Vysotsk (russisk: Высоцк, svensk: Trångsund, finsk: Uuras) er en by og havn i Leningrad oblast i Russland. Den ligger på det Karelske neset, på østbredden av Viborgbukta, 12 km sørvest for Vyborg og 159 km nordvest for St. Petersburg. Den er hjemsted for en base til den russiske Østersjøflåten. Innbyggertall: 1 673 (folketelling 2002).[trenger referanse] Den fikk bystatus i 1940, og er fortsatt en av de minste byene i landet. Navnet Vysotsk ble tildelt i 1948. Før den tid benyttet man på russisk transkripsjoner av det svenske eller finske navnet, henholdsvis Тронгзунд og Уурас.

Historie[rediger | rediger kilde]

Festningen Trångsund ble bygget etter ordre fra Peter den store på begynnelsen av 1700-tallet, etter at Russland hadde erobret området fra Sverige under den store nordiske krig. I 1812 ble Viborgs län med Trångsund innlemmet i det nyopprettede Storfyrstedømmet Finland.

Mellom 1918 og 1940 vokste Trångsund (Uuras) som en viktig uthavn for Viborg, Finlands neste største by. Som følge av vinterkrigen i 1940 og freden i Moskva ble den annektert av Sovjetunionen og ble en del av den Karelsk-finske SSR. I 1941 ble Trångsund gjenerobret av finske tropper og igjen forent med Finland i fortsettelseskrigen. I juni 1944 falt byen igjen til Den røde armé og ble avstått til Sovjetunionen av Finland i henhold til våpenhvilen i Moskva og Paristraktatene.

Vysotsk kan ses på som et av radioens fødesteder,[trenger referanse] ettersom det var der Alexander Stepanovitsj Popov gjennomførte sine banebrytende eksperimenter i 1897 og 1902.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]