Viktor Kingissepp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Viktor Kingissepp
Viktor Kingissep.jpg
Født24. mars 1888[1][2]Rediger på Wikidata
Kaarma kommuneRediger på Wikidata
Død4. mai 1922Rediger på Wikidata (34 år)
Tallinn[3]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, revolusjonærRediger på Wikidata
Utdannet ved Juridisk fakultet, Statsuniversitetet i St. PetersburgRediger på Wikidata
Barn Sergei KingisseppRediger på Wikidata
Parti Sovjetunionens kommunistiske parti, Estlands kommunistiske partiRediger på Wikidata
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmet, Den russiske sovjetiske føderative sosialistrepublikk, EstlandRediger på Wikidata
Medlem av Den allrussiske sentrale eksekutivkomitéRediger på Wikidata

Viktor Kingissepp (født 12. mars (24. mars) 1888 i KaarmaÖsel, herettet 4. mai 1922 i Tallinn) var en politiker og partileder for Estlands kommunistiske parti.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Kingissepp var sønn av en fabrikkarbeider. Han gjennomgikk gymnasiet i Kuressaare og var i skoletiden delaktig i hemmelige litterære sirkler med fokus på marxismen.[trenger referanse] I 1906 påbegynte han sine studier i matematikk og fysikk ved Statsuniversitetet i St. Petersburg. Han tilhørte det russiske sosialdemokratiske partis estiske avdeling i St. Petersburg. I en mellomperiode bodde han i Moskva, før han i 1910 fortsatte sin utdannelse i Petersburg, denne gang studerte han romanske og germanske språk.

Kommunistleder[rediger | rediger kilde]

Kingissepp var en av sentralskikkelsene under oktoberrevolusjonen i 1917 i Estland.[trenger referanse] Det estiske revolusjonære rådet (estisk: Eestimaa Sõja-Revolutsioonikomitee) i Tallinn, som Kingissepp var nestleder for, utropte seg som Estlands nye makthavere, avsatte guvernementkommissæren Jaan Poska og oppløste parlamentet.

Dette ble en parentes, ettersom andre partier hadde til hensikt å erklære Estlands uavhengighet fra Russland. Selvstendighetserklæringen kom den 24. februar 1918, hvorpå Konstantin Päts ble regjeringssjef. Kingissepp satte seg i ledelsen av motstanden mot den nye regjeringen i mars måned.

Han flyktet tilbake til Petrograd etter at Estland ble okkupert av den tyske hær. Han sluttet seg til Tsjekaen, og i august 1918 arresterte han Fanny Kaplan, som hadde skutt og forsøkt å drept Vladimir Lenin.

Kingissepp returnerte til Estland i november 1918. Da var Estlands kommunistparti blitt forbudt, hvorpå kommunistene virket under Kominterns estiske avdeling i 1920-årene. Kingissepp var den som stod for den hemmelige organisering av den estiske kommunismen.[trenger referanse] Han ledet partiets første kongress i november 1920.

Kingissepp ble arrestert på sitt skjulested av det estlandske sikkerhetspolitiet Kaitsepolitseiamet den 3. mai 1922, etter en større demonstrasjon i Tallinn. Han ble henrettet like etter, uten rettegang, anklaget for forræderi. Liket ble senket i havet.

Hans sønn Sergei Kingissepp virket senere i NKVD, men døde under evakueringen av Tallinn i 1941.

Oppkallinger[rediger | rediger kilde]

Den bolsjevikrussiske regjeringen omdøpte den byen Jamburg til Kingisepp for å hedre ham. En rekke estiske gater fikk en Kingissepp-gate. I sovjettiden etter andre verdenskrig fikk i 1952 også byen Kuressaare, nær hans fødeby, nytt navn etter ham, Kingissepa, men fikk tilbake sitt gamle navn i 1988.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 3. mai 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Estonian biographical database, Estonian biographical database ID 1257, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 118978500, besøkt 13. august 2015[Hentet fra Wikidata]