Kinaros

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kinaros
Κίναρος
Kinaros - Κίναρος.png
Detaljert kart med markering
Geografi
PlasseringSør-Egeerhavet
ØygruppeDodekanesene
Areal4,577 km² 
Høyeste punkt296 meter (Papas)
Administrasjon
Hellas
Hellas
Demografi
Befolkning2
Beliggenhet

Kinaros (gresk: Κίναρος) er en liten gresk øy i sørlige egeiske øyer, tilhørende øygruppen Dodekanesene og kommunen Leros. Den er 3,7 km lang og 1,5 km bred.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Kinaros tilhører en gruppe på seks små øyer og flere holmer som ligger mellom de dodekanesiske øyene Leros og Kalymnos i øst og kykladisk øya Amorgos i vest. I sør ligger Astypalia, også en del Dodekanesene. Foruten Kinaros ligger det i denne øygruppen i vest Plaka, Glaros, Mavra og i øst Levitha.

På sørsiden av øya er det noen dype, fjordlignende bukter som tilbyr en naturlig ankerplasser med beskyttelse mot nordlige vinder for båter og skip. Vestsiden har bratte, utilgjengelige fjellskråninger. Den typiske planter som dominerer landskapet er de lave buskvekstene maki (macchia) og garriga (frygana).

Historie[rediger | rediger kilde]

På grunn av øyas geografiske plasseringen var Kinaros allerede i oldtiden en viktig ankerplass for skip som reiste mellom Kykladene og Dodekanesene. Det antas at det var en liten bosetning på øya, og arkeologisk er det påvist levninger av bygninger.

Etter at den isolerte øya ble forlatt de som bodde der i 1960, ble den senere bebodd av fiskere for en mindre tid. I 2000 flyttet et eldre ektepar tilbake for å bo fast på øya.[1] Øyboerne er til en viss grad selvforsynte og holder noen geiter. For strømforsyning er et system innenfor fornybar energi kalt fotovoltaik installert som forvandler av sollys (fotoner) til elektrisk energi (elektroner). Ettersom det er mottak for enten fasttelefon eller mobiltelefon på øya, har det vært gjort forsøk på tilkobling til internett via satellitt.

Befolkningsutvikling på Kinaros[2][3]
År 1947 1951 1961 1971 1981 1991 2001
Befolkning 15 12 - 3 4 2 2

Kinaros gått blitt nådd fra Amorgos eller Kalymnos med hurtigbåter. I sommermånedene er det dagsturer fra Leros og fra Egiali.

Verneområde[rediger | rediger kilde]

Kinaros er en del av Natura 2000, et miljønettverk innen EU som skal beskytte og bevare biologisk mangfold, for område GM 4220012 (Nordlige Amorgos, Kinaros, Levitha, Mavria og Glaros; Βόρεια Αμοργός και Κύναρο, Λέβιθα, Μαυριά και Γλάρος). Årsaken er tilstedeværelsen av munkesel, skilpaddearten Mauremys caspica og ormarten Elaphe quatuorlineata. Det er også klassifisert som et viktig fugleområde (Important Bird Area, IBA) med blant annet eleonorafalk og middelhavsmåke.[4][5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Onti, Nicky Mariam: «Kinaros Island, Population – 3», Greek Reporter 5. desember 2012
  2. ^ Olympitou, Evdokia (2008): "Transgressions des frontières maritimes. Le cas des îlots du Dodécanèse" i: Institute for Neohellenic Research/ l'Institut de Recherches Néohelléniques : Historical Review/La Revue Historique, nr. 5, s. 181-192 (Befolkningsutvikling på Kinaros 1947–1991)
  3. ^ Folketelling 2001, ΕΣΥΕ (PDF), Den nasjonale statistikktjeneste i Hellas, s. 76
  4. ^ GR 163 Kinaros and Levitha Islands and rocky Islets
  5. ^ Natura 2000-område GR 4220012[død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]