Kim Possible (figur)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kim Possible
Første opptreden«Crush»
Informasjon
KallenavnKP, Kimmie, Kimbo
KjønnKvinne
Alder16-17
FamilieFar: James
Mor: Fru Possible
Brødre: Jim og Tim
Onkel: Slim Possible
StemmeChristy Carlson Romano
Skapt avMark McCorkle
Bob Schooley

Kimberly «Kim» Ann Possible er en fiktiv figur som har hovedrollen i animasjonsserien Kim PossibleDisney Channel.

Kim er en frilansagent som reiser over hele verden og hjelper folk ut av kniper. Hennes beste venn og medhjelper er Ron Stoppable. Sammen kommer de opp i alle slags farlige situasjoner. Kim Possible er en spesiell serie, fordi alle vet at hun er internasjonal agent. I de fleste serier med slike karakterer blir dette holdt hemmelig. Her vet altså alle det, men gjør ikke for stort nummer ut av det. Heller ikke de andre elevene på Middleton High School, der Kim er elev. Kim er, i tillegg til å være agent, også en av de «populære» elevene. Hun er med i skolens cheerleadertropp, og får gode karakterer.

Navnet hennes er et ordspill på det engelske «impossible» (umulig). Dessuten gir både navnet og handlingen assosiasjoner til TV-serien og filmene "Mission Impossible". I originalversjonen spilles Kim av Christy Carlson Romano, mens den norske stemmen tilhører Christel Marie Blunck.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kim var en helt vanlig tenåring i tiden «før» serien. Heltekarrieren begynte da hun opprettet nettsiden «kimpossible.com», der hun brukte slagordet «jeg kan gjøre hva som helst». Hun hadde i utgangspunktet forestilt seg å sitte barnevakt, og lignende oppdrag. Det som skjedde var at hun og Ron måtte hjelpe Mr. Paisley, en koseklumpsamler fra Upperton, som hadde blitt fanget i sitt eget lasernett. Det viste seg at det egentlig ikke var Kim som skulle tilkalles, men Team Impossible. En tastefeil av Mr. Paisleys assistent, Mr. McHenry, forårsaket misforståelsen.

Uansett, dette var starten på Kims karriere som internasjonal agent, og den fortsatte, selv om Team Impossible senere prøvde å sette en stopper for det. Forsøket ble avverget av Kim og Wade.

Evner[rediger | rediger kilde]

Kim er atletisk og har lynkjappe reflekser. Cheerleadingen har flere ganger blitt utpekt som grunnen til det. Dette hjelper henne stadig ut av dødelige situasjoner, for eksempel ved å hoppe i sikk-sakk mellom laserstråler, som om det skulle være helt normalt. Kim har også kunnskaper om ulike former for kampsport, noe som blir bevist gang på gang når hun havner i nærkamp med Shego, som er en langt mer erfaren agent, og dessuten har superkrefter som kan bryte gjennom massive vegger.

Kim er lettlært, og har flere ganger vært i stand til å plukke opp lærdom og bruke den i de situasjonene som måtte oppstå. Gjennom serien har vi sett henne drive med hanggliding, fjellklatring, alpin skikjøring, snøbrett, samt ulike former for ekstremsport.

Personlighet[rediger | rediger kilde]

Kim er en selvsikker tenåring, som vet godt hva hun selv er i stand til, noe som er tydelig i mottoet hennes: «jeg kan gjøre hva som helst». Det som faller mest naturlig for henne er å være glad og lykkelig, og hun har et godt hjerte, noe som gjør at hun hjelper andre og setter sine egne behov til side.

Kims sterke konkurranseånd og perfeksjonisme, i tillegg til noe av det hun ikke behersker, tilsier at hun har en Type A-personlighet. Dette gjør at hun setter høye krav til seg selv, og kan enkelte ganger føre til at hun blir sjefete og setter urimelig høye krav til andre, dette var tydelig da hun skulle trene tvillingenes fotballag, eller prøver å gjøre ting for å berge andre fra fare.

Selv hun er frilanshelt, så er Kim fremdeles tenåring, og kan dermed slite med vanlige tenåringsdilemmaer og voksesmerter. Hun blir flau over foreldrene, furter når hun ikke får det som hun vil, og har et sterkt ønske om å passe inn. Mangel på det siste er en av akilleshælene hennes.

Kims karaktertrekk kom tydeligst fram da Middleton High ble «angrepet» av en dille kalt «animologi». Kim ble da en blå frosk: den fødte leder, som ikke kan motstå en utfordring, ønsker å være best og er en perfeksjonist. På karrieredagen ville Kim jobbe med internasjonalt diplomati: et krevende felt, som er typisk for Type A-personligheten.

Kim har en tendens til å bekymre seg for, og bli lurt av, utseende. Hun kan derfor bli i overkant opptatt av imaget sitt og hvordan andre ser på henne. Dette går noen ganger så langt at hun overfører sine engstelser til andre (i hovedsak Ron), uten at de andre føler det på samme måte. Denne delen av personligheten hennes gjør at Kim har en tendens til å gi etter for gruppepress, noe hun egentlig ikke kommer over før slutten av sesong tre.

Det ser ut som at denne delen av personligheten til Kim danner grunnlaget for rivaliseringen med Bonnie; som er like opptatt av utseende og like kokurranseorientert. Gjennom rivaliseringen opplever vi de mindre ønskverdige sidene av Kims konkurranseånd, for eksempel tilfeller der hun har gått til hevn, øye for øye, eller sabotasje, og når hun har deltatt i konkurranser kun for å hindre Bonnie i å vinne.

På grunn av Type A-personligheten, har Kim en tendens til å frustrert, utålmodig eller usikker hvis hun møter situasjoner der hun ikke utmerker seg umiddelbart. Dette er blitt bevist flere ganger gjennom serien, gjerne som en sekundærhandling i episodene, eller småting i det sosiale livet til Kim. Noe som gjør disse elementene ennå tydeligere, er at Ron ofte gjør det godt på disse feltene. Eksempler på slike ting: matlaging, videospill, bilmekaniker, samt pliktene Kim hadde da hun jobbet på Bueno Nacho.

I tillegg til problemene som forårsakes av Kims konkurranseorienterte personlighet og svakheter i forbindelse med gruppepress, har hun også demonstrert mange av svakhetene som har blitt klisjeer i tenårings high-school komedie og drama. De fleste tilfellene er brukt kun i enkeltepisoder, og har ingen betydning for serien som helhet. Disse klisjeene har for eksempel vært at Kim har havnet i en situasjon der hun måtte skape et stadig større nett av løgner for å dekke over en mindre løgn, forsøk på å sabotere valgkampen til en motkandidat i skolevalget, og bli fristet av en rival til å gjøre noe uklokt.

Kim sin hovedskurk/erkefiende er doktor drakken, han har flere episoder enn de andre, bortsett fra shego.

Skole[rediger | rediger kilde]

Kim er meget intelligent og holder et høyt karakternivå, på tross av sin eventyrfylte livsstil. En del av grunnen kan være at hun bruker mye av tida til transport til og fra oppdrag til å gjøre lekser, og dessuten sørger for at hun får et ord med i laget så tidlig som mulig på skoleoppgaver, i fall hun blir utkalt i siste liten.

På grunn av disse bestrebelsene er det kun i ytterst få tilfeller at skolearbeidet hennes lider under oppdragsvirksomheten.

På tross av Kims høye intelligens er hun den i familien som er minst vitenskapelig anlagt.

Forskjellige utgaver[rediger | rediger kilde]

Kims utseende har forblitt uforandret gjennom sesongene, noe aldring vises ikke. Vi har likevel sett ulike utgaver av Kim, på ulike tidspunkter i serien, som skal vise Kim på ulike aldringstrinn før sesong en.

I løpet av de tre første sesongene ble vi introdusert for to yngre utgaver av Kim; en førskoleutgave og en versjon av Kim som ung tenåring.

Førskole-Kim ble første gang introdusert gjennom flashback i episoden «October 31st», og ble siden vist ved flere anledninger gjennom sesong to og tre. Hennes første virkelige opptreden var i filmen Kim Possible: I tide og utide da hun var målet til en gjeng tidsreisende skurker. De skulle ødelegge selvtilliten hennes allerede i førskolen, slik at dagens Kim ikke skulle kunne forpurre planene deres i framtida. Ironisk nok var det i en alternativ tidslinje, som siden ble slettet, at denne hendelsen førte til at Kim måtte gripe inn for å hjelpe noen andre (Ron) for første gang. Dette førte til Kim og Rons første møte og at de siden ble bestevenner.

Førskole-Kim er ganske lik dagens utgave, men har fregner og musefletter.

Den andre versjonen av en yngre Kim dukket opp for første gang i Kim Possible: I tide og utide. Hun ble introdusert når fiendene hennes reiste i tida for å hindre henne i å fullføre sitt første oppdrag. I utgangspunktet hadde de tenkt å sabotere arbeidet hennes slik at hun ikke skulle bli dagens Kim. Etter å ha diskutert saken ble de imidlertid enige om å drepe henne. Hun ble reddet av dagens Kim og Ron. Siden alt dette hendte i en tidslinje som ble slettet, husker ikke dagens Kim å ha møtt sitt framtidige jeg mens hun var ung, eller omvendt. Siden denne opptredenen har Kim som ung tenåring opptrådt i flere flashback, de mest merkbare tilfellene i episodene «Hidden Talent», der det ble vist at Kim var en talentfull sanger(men slet litt med de høye tonene), og i «Team Impossible», der hendelsene i hennes første oppdrag ble vist, foruten påvirkningen fra fremtida (som ikke hendte, siden tidslinja ble slettet).

På dette stadiet i livet er Kim kortere og slankere enn dagens utgave, mangler bysten, men har tannregulering. Hun har alltid håret i hestehale.

I ekstramaterialet på (den amerikanske) DVD-utgaven av I tide og utide finnes en eldre utgave av Kim. Lite ble avslørt om den eldre Kim, bortsett fra at hun fremdeles bekjempet kriminalitet mens hun var i 40-årene og brukte lapp over venstre øye. Den eldre utgaven av Kim blir vist med en Global Sikkerhet-uniform, i likhet med sjefen for dagens GS (som tilfeldigvis også bruker øyelapp, men da over høyre øye).

Kims eldre jeg har så langt ikke blitt presentert i serien.

Familie[rediger | rediger kilde]

Far[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: James Possible

Kim har et nært, men også varierende, forhold til faren. I det meste av serien behandler han henne som en moden og ansvarsfull ung dame og forventer at hun skal sitte barnevakt for lillebrødrene, sier fra at hun må skaffe seg en jobb hvis hun skal ha nye klær, og aksepterer at hun drar på farlige oppdrag uten å blunke, trolig fordi han mener at hun er i stand til å passe seg for farene. Likevel, siden de står hverandre så nært, hender det at han glemmer at Kim ikke er et barn lenger og behandler henne som om hun var mye yngre, og legger ikke merke til at hun ikke lenger liker de samme tingene som da hun var yngre eller at oppførselen hans ydmyker henne.

På samme måte er det noen ganger vanskelig for Kim å si fra når faren gjør henne flau, eller å forklare at hun har vokst fra ting, av frykt for å såre følelsene hans.

Mor[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Ann Possible

Kim forhold til mora har blitt viet mindre tid på skjermen enn forholdet til faren, men tys ofte til når det kreves gransking av følelser eller konfliktløsning, vanligvis i forbindelse med Kims tenåringsangst.

Mens faren for det meste er uvitende eller ukomfortabel med Kims tenåringsproblemer, er fru Possible langt mer på nett med henne når det gjelder følelser. Hun fungerer ofte som følelsesmessig forankring for Kim, og hjelper henne med å sette følelsene i perspektiv og minne henne på at ting ikke er så ille som det kan virke.

Ved siden av å hjelpe dattera med å takle gruppepress, har en av fru Possibles hovedoppgaver vært å hjelpe Kim med ulike situasjoner i forholdet til Ron.

Enten Kim har vært sjalu på Rons vennskap med Felix, hatt skyldfølelse for å velge Monique fremfor ham eller fryktet at hans innbitte forsøk på å passe inn skulle føre ham inn i ydmykelse, har fru Possible alltid vært der for å ta en mor-datter samtale og gi henne gode råd.

Søsken[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Jim og Tim Possible

Kims forhold til lillebrødrene, som hun vanligvis omtaler som Tverdene, likner mange andre bror-søster forhold på TV der det er en markant aldersforskjell som plasserer partene i og før tenårene.

Hun synes ofte at Jim og Tim oppfører seg barnslig og ydmyker henne, og hun liker ikke at hun stadig sitte barnevakt for dem. Hun blir også stadig vekk sint på dem fordi de krenker privatlivet hennes eller forsøker å gjøre henne flau foran vennene hennes, for eksempel ved å lese dagboka hennes eller legge ut bilder av henne på Internett.

Likevel er hun glad i brødrene sine, og er villig til å gjøre mye for å redde dem, selv om det innebærer å sette seg selv i fare.

Fiender/rivaler[rediger | rediger kilde]

Doktor Drakken[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Doktor Drakken

Kim og Drakken er sjelden i direkte konfrontasjon, men når det skjer prøver Kim å såre ham ved, på ulike måter, å minne ham på hvordan han tapte sist gang. Drakken har møtt hele Possible-familien: Kims mor (Mother's day), faren (Attack of the Killer Bebees, Så Dramatisk og på college), tverdene (The Twin Factor) og til og med den utvidede familien (Showdown at Crooked D og Golden Years). Underlige møter mellom dem omfatter at Kim redder Drakken (Rewriting History) og samarbeider med ham (Bad Boy).

Bonnie Rockwaller[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Bonnie Rockwaller

Forbindelsene mellom Bonnie og Kim kan best beskrives som ondsinnede. Fra det øyeblikket de møttes på cheerleadertrening har Bonnie hatet Kim, og prøver stadig å ødelegge for henne.

Shego[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Shego

Kim og Shegos stadige trefninger resulterer som oftest i håndgemeng. I motsetning til Kims forhold til Bonnie, er Shego og Kim mer profesjonelle i sine møter, og Kim er langt mer komfortabel med å utveksle slag og spark med Shego enn å takle Bonnies syrlige og ufine kommentarer. Forholdet mellom Kim og Shego har vist seg å ha en viss ærefrykt, siden Shego betrakter Kim som en verdig motstander, og vil selv være den som nedkjemper henne.

Forhold/forelskelser[rediger | rediger kilde]

Gjennom årene har Kim hatt et godt øye til flere, og har også selv vært objekt for beundring. Her er de som har blitt nevnt gjennom serien:

  • Walter Nelson: Walter har, så langt, kun blitt nevnt. Det man vet er at Kim likte ham på barneskolen. De klarte å låse seg fast i hverandres tannreguleringer, noe som førte til en litt flau tur til tannteknikeren. Dette er muligens Kims første kyss. Det er i alle fall det Kim forteller sitt før-superheltjeg i I Tide og Utide. I Så Dramatisk kommer Ron innom at det var han Kim ringte etter hjelp da det skjedde, og at det var fru Stoppable, Rons mor som kjørte dem til tannteknikeren.
  • Señor Senior Jr.: Junior faller for Kim etter at Animologien forteller ham at hun er sjelevennen hans.
  • Brick Flagg: Brick trodde at han var forelsket i Kim etter at Ron feilsiterte henne i All The News, der hun sa at «Brick Flagg var skikkelig fin». Kim på sin side så på ham kun som en venn. Brick «dumpet» Kim fordi han trodde at hun «prøvde for hardt» og hadde iscenesatt hele sekvensen der Adrena Linn kidnappet ham. Dette kan nok likevel ikke regnes som noe forhold.
  • Josh Mankey: I sesong 1 og 2 var Kim forelsket i Josh. Før sesong 3, siden det ble hintet, og senere en realitet, at Kim og Ron skulle innlede et forhold, var Josh den av Kims forelskelser som ble viet mest oppmerksomhet. Selv om Ron absolutt ikke likte det til å begynne med, aksepterte han forholdet etterhvert. Det kan se ut som at Kims beundring av Josh har dødd ut «sist semester» i episoden Emotion Sickness, som ga skaperne spillerom for en kobling mellom Kim og Ron. Enkelte fans mener at Kim og Josh ville være mer interessant enn Kim og Ron, siden Josh og Kim hadde visse forbindelser før sesong 3. Likevel mener flere fans at Kim og Ron var et bedre valg.
  • Hirotaka: Kim ble interessert i Hirotaka, som var utvekslingsstudent fra Japan. Hirotaka viste interesse tilbake, i alle fall i Kim evner innenfor kampsport, men har var mer ineterssert i se Kim sloss med Monique om oppmerksomheten hans. Det viser seg at han hele tida har gått ut med Bonnie, og sier at han likte henne best.
  • Bobby Johnsen: Kim nevner ham kun en gang, i Truth Hurts, og sier at hun ikke er sikker på at hun liker ham fordi hun liker ham, eller fordi han datet Bonnie først.
  • Erik: Erik var en synthodrone som Drakken laget for å trekke Kims oppmerksomhet bort fra hans planer om å overta verden. Erik var høy, solid bygd, attraktiv, alvorlig og var svært overbevisende som et virkelig menneske.
  • Ron Stoppable: Opprinnelig Kims tullete bestevenn og partner, vennskapet deres utviklet seg over tid, og de er nå et par. Showets skapere sa i et intervju at de satte Kim og Ron sammen for å understreke moralen «gi særinger en sjanse». Kim og Ron hadde et langvarig vennskap før de ble et par i Så Dramatisk. En del fans tror at dette er en grunnsetning som forteller at et sterkt vennskap skal komme før forelskelse. Ifølge skaperne, Mark McCorkle og Bob Shooley, dater Kim og Ron i sesong 4. Noen fans mener at å tilføye et romantisk element i serien er positivt, mens andre er i mot det (de mener at det vil føre til at seriens kvalitet og historie forringes). McCorkle og Schooley har notert seg den potensielle risikoen, og sier at de valgte å gjøre det slik, fordi serien kunne ende slik, og de trodde at Så Dramatisk var aller siste del av serien. Siden fans reagerte sterkt på at serien ble stoppet ga Disney grønt lys for en fjerde sesong, og Kim og Rons forhold har gitt skaperne muligheten til å gjøre noe nytt med figurene, sier de at de skal behandle forholdet med omhu for å ikke endre seriens mening og budskap.

Fanreaksjoner[rediger | rediger kilde]

Selv om seriens hovedfokus er på spenning/komedie har vinklingen med Kims forelskelser og forhold vist seg å være overraskende populær blant fansen. Publikum reagerer positivt både på forholdene og andre temaer serien omhandler, og benytter dette i sitt eget private arbeid med figurene.

Ifølge skaperne ble publikums reaksjon på forholdet mellom Kim og andre figurer klart gjennom en meningsmåling, utført av Disney Channel, før sluttscenen i Så Dramatisk. Det viste seg da at Emotion Sickness, der Ron ble tvunget til å finne ut hva han følte for Kim, var den overlegent mest populære episoden. Etter å ha sett resultatet tok Schooley og McCorkle det «som et tegn» på at fansen godtok det, og tok det med i betraktningen når de valgte å ta Kim og Rons forhold videre i seriefinalen, der det hele kulminerte i at de kysser i de siste scenene. I neste omgang ble dette ekstremt populært hos publikum, og gjorde at man kunne beholde og formalisere forholdet da sesong 4 fikk tommelen opp.

Publikum har konsentrert seg mest om Kim-Ronforholdet, men en del har rettet oppmerksomheten mot andre koblinger som aldri ble tatt helt ut i serien, som Kim/Josh eller forhold med andre figurer enn Kim (f.eks. Ron). Det har også forekommet ukonvensjonelle fan-ideer som er helt på siden av seriens kanon. Blant de mest kjente er Kim og Shego (kjent som KiGo) som er hentet fra fantolkninger og eksponering av seriens underforståtte temaer, noe som er blitt populært hos entusiaster for slike koblinger.

Annet[rediger | rediger kilde]

  • Gjennom serien er det ofte nevnt at Kims hovedsakelige, og trolig eneste, inntekt er fra å sitte barnevakt, på tross av travle dager. Bortsett fra at hun noen ganger har måttet passe på brødrene, er det lite som er vist eller fortalt om denne typen jobber.