Kikert

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kikert
Nomenklatur
Cicer arietinum
Populærnavn
kikert
Hører til
kikerter,
erteblomstfamilien,
Fabales
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Middelhavsregionen, Vest-Asia og India
Cicer arietinum noir

Kikert (Cicer arietinum) er en spiselig belgfrukt i erteblomstfamilien.

Planten er 20 til 50 cm høy, og har små blader på begge sider av stammen. En belg inneholder to eller tre erter. Blomstene er hvite eller blå med rødlig skjær. Kikerter vokser i subtropisk eller tropisk klima med mer enn 400 mm nedbør i året. De kan også dyrkes i temperert klima, men avlingen vil da bli langt mindre.

Kirkerter dyrkes særlig i middelhavsområdet, det vestlige Asia og India. I det sørøstlige Tyrkia finner man Cicer reticulatum, som er en eldre, viltvoksende slektning av kikerten. Det antas derfor at det var i dette området man først begynte å dyrke kikerter.

Modne kikerter kan brukes i salater, stuinger, males til mel (i indisk matlagning er dette kjent som besan), hakkes og frityrstekes i boller som falafel, røres sammen og bakes som farinata, kokes og moses til hummus eller ristes og krydres som snacks. I India, hvor de kalles chana, er kikerter en viktig proteinkilde i vegetarisk mat. I mange deler av India spiser man også umodne kikerter som snacks, mens planten brukes som en grønnsak i salater.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Kikerter og ris, det e det æ spis. Æ spis ikke gris, gi mæ kikerter og ris.

Manna