Dmitrij Pozjarskij

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dmitrij Pozjarskij
FødtДми́трий Миха́йлович Пожа́рский
Antagelig 1. nov. 1577[1]Rediger på Wikidata
Død20. apr. 1642[1]Rediger på Wikidata (64 år)
Moskva
BeskjeftigelsePolitiker, militært personell, statsmann Rediger på Wikidata
BarnPeter Dmitrievitsj Pojarski
Fedor Dmitrievitsj Pojarski
Ivan Pojarski
NasjonalitetTsar-Russland
GravlagtMonastery of Saint Euthymius
Våpenskjold
Dmitrij Pozjarskijs våpenskjold

Dmitrij Mikhajlovitsj Pozjarskij (russisk: Дмитрий Михайлович Пожарский; født 17. oktober 1577, død 30. april 1642) var en russisk fyrste. Han ledet folkeoppstanden mot det polsk-litauiske styret i perioden kjent som Den store urotiden.

Sammen med Kusma Minin og med støtte fra patriark Filaret dannet Pozjarskij en frivillig hær i Nizjnij Novgorod. Hæren var under Pozjarskijs kommando, og sammen med Moskvas innbyggere greide den russiske hæren i 1612 å befri hovedstaden. I august samme år slo Pozjarskij en polsk-litauisk styrke under Jan Karol Chodkiewicz.

For å minnes seieren fikk Pozjarskij bygget Kazan-katedralen i Moskva. Katedralen ble bygget i tre, og ble ødelagt i en brann i 1632. Tsaren ga deretter ordre om at kirken skulle gjenoppbygges i stein.

Pozjarskij- og Minin-monumentet[rediger | rediger kilde]

På begynnelsen av 1800-tallet ble det bestemt at det skulle lages et monument til ære for Pozjarskij og Minin. Monumentet skulle avdukes i 1812, som markering av at det var 200 år siden seieren over de polske styrkene i Moskva. På grunn av Napoleons felttog i Russland i 1812 kunne avdukingen først skje i 1816.

Monumentet står i dag på Den røde plass i Moskva.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Store russiske encyklopedi, Зинько М. А., side(r) 577, old.bigenc.ru, avsnitt, vers eller paragraf ПОЖАРСКИЙ ДМИТРИЙ МИХАЙЛОВИЧ, bind 26[Hentet fra Wikidata]