Katterat stasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Katterat stasjon
Bm68 Ofotbanen.jpg
Motorvogn type 68 fra Ofotbanen AS ved Katterat stasjon.
LandNorge Norge
KommuneNarvik
Opprettet15. november 1902
Høyde over havet374 meter
Distanse29,73 km
Høyde373,5 moh.
Operatør(er)SJ
Åpnet1902
Tjenester
Linje(r)Ofotbanen
Rute(r)30 Narvik-Kiruna–Boden–Luleå

Katterat stasjon
68°23′52″N 17°57′57″Ø

Katterat stasjonOfotbanen ligger sørvest for fjellet Katterat, 373.5 moh. Stasjonen het Hundalen fra den ble åpnet i 1902 og fram til 1951. Stasjonen ligger mellom Kap Horn-tunnelen og Sørdalstunnelen, 27 km fra Narvik stasjon. Stasjonsbygningen ble bygd i 1921.

Utsikt over tidligere jernbaneboliger ved Katterat stasjon. I bakgrunnen fjellene Branten (t.v.) og Sørdalstind (t.h.)

Under unionsoppløsningen lå norske styrker detasjert her, og stillinger og ruiner etter brakkene er fortsatt synlige. Under krigen bygde tyskerne artilleristillinger mot Rombaksbotn her. De to stiene fra stasjonsområdet ned til bebyggelsen fikk henholdsvis navnene Norskebakken og Tyskerbakken.

I dag ligger Katterat Fjellstue (ofte brukt som leirskole) og fem hus som nå benyttes som hytter ved stasjonen. Inntil driften av banen ble fjernstyrt på 1960-tallet, var det fast bosetting på stedet. Stasjonsområdet hadde blant annet barnehage og butikk. Bosettingen ble etablert etter at Ofotbanen ble elektrifisert i 1923, da Katterat fikk den ene av de to transformatorstasjonene ved banen. De gamle bygningene ved stasjonen er i dag fredet. Et nytt kryssingsspor for malmtog ble åpnet ved stasjonen i oktober 2002. Det er ikke bilvei til Katterat stasjon, eneste ankomst er med tog eller til fots. Men en anleggsvei går fra stasjonen sørover til og oppover Hunndalen. Stedet er et populært turområde, ettersom flere turstier starter på Katterat stasjon. Rallarveien, enten til Rombaksbotn eller Bjørnfjell, anleggsveien østover mot Katteratvann (Katterjaure) og anleggsveien sørover, opp Hundalen. Det er dessuten mulig å gå over fjellet til Rombak, men her er det sti bare på deler av ruten og villmark for øvrig.

«Katteratgubben»[rediger | rediger kilde]

«Katteratgubben», utsikt vestover fra Katterat Stasjon over Rombaksbotn.


Den vel 4 meter høye steinformasjonen «Katteratgubben» befinner seg ca. 50 meter vest av jernbanestasjonsområdet. Selv om den omtrent ti tonn tunge steinblokken balanserer på en annen stein, har den ikke rast sammen på tross av to tunellspregningsprosjekter like ved.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige stasjon   Bane NOR.png   Neste stasjon
Ofotbanen
Fjerntrafikk
30SJ
Narvik-Kiruna-Boden-Luleå
40SJ Natt
Luleå-Umeå-Stockholm-Göteborg
gren Narvik