Ofotbanen (selskap)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Ofotbanen AS»)
Lokomotivtypene El 13 og Di 3 med OBAS-design. (Kilde: Ofotbanen.no)
Chartertog ved Kvitur, ca. km 24 på Ofotbanen, 13. juli 2003.

Ofotbanen AS (OBAS) var et jernbaneselskap som trafikkerte Jernbaneverkets nett i Norge. Selskapet ble etablert i mars 2001 med hovedbase i Narvik[1] og ble begjært konkurs i 2008.[2] Ofotbanen Drift AS holdt på videre til også dette selskapet gikk konkurs i 2010.[3]

15. juni 2003 overtok selskapet persontrafikken på Ofotbanen i samarbeid med Connex, som stod for trafikken på svensk side. Driftspersonale ble i hovedsak rekruttert ved at man overtok lokførere, konduktører, stasjonspersonale og verkstedpersonale fra NSB, men man ansatte også enkelte lokførere rekruttert fra Sverige og pensjonister fra NSB. Senere ble virksomheten utvidet til jernbanevirksomhet i store deler av landet, først og fremst godstrafikk. Passasjerertrafikk mellom Oslo og Stockholm under navnet Unionsexpressen ble kjørt en sesong på Ofotbanen AS' driftstillatelse. Det ble kjørt charter-persontog i mindre omfang, hovedsakelig på Ofotbanen, men også et ensifret antall oppdrag på Østlandet. Ofotbanen AS BAS ellers tømmer og containere i godstog, også i Sør-Norge, først og fremst på Østlandet. Tidlig i 2007 ble det kjent at Autolink har kjøpt 40% av aksjene i selskapet, og at de ville begynne å sende sine bilvogn-transporter med Ofotbanen AS. Denne biltransport-trafikken ble overtatt fra CargoNet. Ofotbanen AS startet da med egne biltog på hele strekningen Oslo-Narvik, der lokførere var med på hele turen og fikk sine hvileperioder i en ombygget sovevogn som medfulgte biltogene. Men etter kort tid oppstod det skarpe motsetninger og brudd på samarbeidet mellom de to selskapene, og Autolink AS etablerte sitt eget godstogselskap CargoLink AS for bilvogn-transportene. Persontrafikken på Ofotbanen ble overtatt av svenske SJ fra juni 2008. I november 2008 ble virksomheten innstilt på grunn av økonomiske problemer. Da SJ fikk anbudet på persontrafikken på hele strekningen Stockholm-Narvik fra juni 2008 mistet det norske personalet i Ofotbanen AS stasjonert i Narvik sine jobber. Dette til tross for at den nye regjeringen i valgkampen 2005 hadde lovt at ingen jernbanefolk skulle miste jobben som følge av anbud. Saken løste seg først året etter, da de to konduktørene som fortsatt gikk arbeidsledige truet med å stevne SJ for retten med hjemmel i EU-reglene om rett til å fortsette i jobben ved virksomhetsoverdragelse. De ble da tilbudt ansettelse i SJ med stasjonering i Narvik.

Materielpark[rediger | rediger kilde]

OBAS' materiellpark bestod av brukte lokomotiver og personvogner overtatt fra NSB og CargoNet.

  • 7 stk. El 13 (elektrisk lokomotiv)
  • 5 stk. Di 3 (diesellokomotiv)
  • 4 stk. Skd 220c (skiftetraktor)
  • 2/4 stk. Z70/Z71 (skiftetraktor)
  • Personvogner fra 1960-tallet, litra A2, B3, CB2, BF1. I alt fikk man i drift ca. 15 vogner. Dessuten et tilsvarende antall personvogner av andre typer, beregnet for fremtidig chartertrafikk, men som aldri kom i drift i Ofotbanen AS sin regi.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 14. juni 2007. Besøkt 25. mars 2009. 
  2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 3. mars 2016. Besøkt 17. august 2011. 
  3. ^ http://www.fremover.no/lokale_nyheter/article5103175.ece

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]