Kattefot

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kattefot
Hunnplanter av kattefot
Nomenklatur
Antennaria dioica
Populærnavn
kattefot
Klassifikasjon
RikePlanter
DivisjonDekkfrøete planter
KlasseTofrøbladete planter
OrdenKurvplanteordenen
FamilieKurvplantefamilien
SlektKattefotslekta
Økologi
Habitat: kulturmark, fjell
Utbredelse: Europa og Asia

Kattefot (Antennaria dioica) er en plante i korgplantefamilien.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Kattefot er særbu. Det vil si et individ av kattefot kun har hann- eller hunnblomster. De forskjellige blomsterkjønnene er lette å kjenne igjen på at hannblomster er hvite mens hunnblomster er rosa. Selve blomstene hos kattefot er ordnet i små, puteforma klaser som ligner på poten til en katt – derav navnet. Kattefotkorger har lyse korgdekkblader, i motsetning til andre norske kattefotarter.

Kattefot vokser i bestand, kjennetegnet av tette matter med sølvaktige, små, avlangt runde blader. Vekstformen kommer av at bladrosettene danner små utløpere, som igjen danner nye bladrosetter. Blomsterstenglene blir ikke høye, rundt 15–20 cm.

Forekomster i Norge[rediger | rediger kilde]

Arten hører først og fremst til tørr, nitrogenfattig kulturmark, gjerne naturbeitemark eller gjengroende slåtteenger. På grunn av dette har kattefot gått noe tilbake i nyere tid. Kattefot går også et godt stykke opp i fjellet, der den møter sin nære slektning fjellkattefot.

Utbredelsen til kattefot i Norge er stor, og den vokser fra Lindesnes i sør til Nordkapp i nord. Således kan ikke kattefot regnes som noen sjelden art.

Synonymer[rediger | rediger kilde]

Kattefot kalles iblant også harelabb.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]