Karolos Papoulias

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Karolos Papoulias

Karolos Papoulias (gresk: Κάρολος Παπούλιας; født 4. juni 1929) er den nåværende presidenten i Hellas. Han var tidligere minister og medlem av det greske parlamentet. Den 12. desember 2004 ble han nominert av statsminister Kostas Karamanlis som leder av det styrende demokratiske parti. Før han ble president jobbet han i en lang periode i utenriksdepartementet. I 1980 spilte han en nøkkelrolle da han prøvde å få til en varig løsning på konflikten mellom Israel og Palestina.

Han ble også nominert til presidentkandidat som må velges av parlamentet. Den 8. februar 2005 ble han valgt med et overveldende flertall i det greske parlamentet med 279 av 300 stemmer. Presidenter i Hellas sitter i en periode på fem år. Han tiltrådte som den 7. presidenten for Hellas den 12. mars 2005. Han etterfulgte Konstantinos Stefanopoulos som president.

Han la særlig vekt på etableringen av sterke handelsforbindelser med land i den arabiske verden og han oppnådde blant annet en normalisering av forbindelsene mellom Hellas og Egypt. Han fikk også etablert et tredelt samarbeid mellom Iran, Armenia og Hellas. I løpet av sine år i UD hadde han flere titalls samtaler med totalt 12 forskjellige tyrkiske utenriksministre og var svært opptatt med det kontinuerlige og vanskelige arbeidet med å normalisere handelsforbindelsene mellom Tyrkia og Hellas. Dette arbeidet førte til signeringen av Papoulias-Yılmaz-notatet i 1988.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]