Karlsbroen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Karlsbroen
Prague 07-2016 View from Petrinska Tower img2.jpg
Typesteinbro, buebro, gangbro, gate
Åpnet1402
Lengde515,76 m
Høyde13 m
Største spenn23,38 meter
Bredde9,5 meter
KrysserVltava
Materialesandstein
ArkitektPeter Parler

Karlsbroen
50°05′11″N 14°24′43″Ø

Karlsbroen går over elva Vltava i Praha, Tsjekkias hovedstad

Karlsbroen, på tsjekkisk Karlův most, er en bro over elven Vltava i Praha. Den ble bygget i Karl IVs regjeringstid. Bygget ble påbegynt i 1357 som erstatning for den eldre Judith-broen som ble ødelagt under flommen i 1342.

Broen er bygget av bøhmisk sandstein og det sies at Karl IV ga ordre til bøndene rundt Praha om å levere ferske egg som så ble blandet i mørtelen for å gjøre konstruksjonen sterkere.

Mot slutten av tredveårskrigen i 1648 foregikk det harde kamper mellom den svenske arméen og gamlebyens befolkning, da svenskene hadde slått seg til på den vestre bredden og forsøkte forgjeves i ta gamlebyen. Under kampene ble det siden brotårnet på Gamlebysiden som vender ut mot elven ødelagt og restene av den gotiske dekorasjonen måtte fjernes etterpå.

På slutten av 1600-tallet og begynnelsen av 1700-tallet fikk broen dagens utseende da det ble satt ut barokkstatuer på pilarene. Under den store flommen i 1774 ble fire pilarer ødelagt og selv om brospennene ikke falt ned, ble trafikken over broen begrenset i en periode.

Også senere flommer tok hardt på broen, særlig 5. september 1890 hvor drivved og materialer og lignende tettet løpene mellom brospennene og demmet opp vannet. Det sterke presset førte til at to pilarer brøt sammen og andre fikk store skader. Ved en pilar falt to statuer, av Ignatius av Loyola og Frans Xavier falt i elven. Etter dette ble broen stengt i to år for reparasjon.

Broen kom seg ganske uskadd gjennom den store flommen i 2002. Etter denne ble det imidlertid nødvendig å rehabilitere to av bropilarene og dette arbeidet avslørte at det var nødvendig med en større rehabilitering av hele broen. Dette ble bestemt i 2005 og påbegynt i 2007 med antatt avslutning i 2010. Broen er imidlertid åpen for trafikk under arbeidene.

Opphopning av avfall ved en flom i 1872

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]