Karl von Habsburg-Lothringen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Karl von Habsburg-Lothringen
Blue-Shield Vienna 3406.JPG
Født11. januar 1961 (57 år)
Starnberg
Ektefelle Francesca Habsburg-Lothringen
Far Otto von Habsburg
Mor Regina av Sachsen-Meiningen
Søsken
6 oppføringer
Georg Habsburg-Lothringen, Andrea von Habsburg, Michaela von Habsburg, Walburga Douglas, Gabriela von Habsburg, Monika von Habsburg
Barn Ferdinand Zvonimir Habsburg-Lothringen
Beskjeftigelse Politiker, journalist
Parti Österreichische Volkspartei
Nasjonalitet Østerrike
Utmerkelser Ridder av ordenen Det gylne skinn

Karl von Habsburg-Lothringen (født 11. januar 1961 i Starnberg i Bayern) har fra 2007 vært overhode for huset Habsburg og siden 2000 ordensherre av Ordenen det gylne skinn. Han er også kjent under sin kongelige tittel erkehertug Karl av Østerrike.[1][2] I Østerrike, hvor ingen av hans titler anerkjennes, er hans offisielle navn Karl Habsburg-Lothringen. I Ungarn refereres han til som Habsburg Károly.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han er sønn av Østerrike og Ungarns tidligere kronprins, erkehertug Otto von Habsburg (f. 1912) og prinsesse Regina av Sachsen-Meiningen. Han er dermed sønnesønn av keiser Karl I av Østerrike-Ungarn. Hans far var huset Habsburgs overhode fra 1922 til han overlot denne funksjonen til sønnen i 2007.

Han er oppvokst i Bayern i Tyskland, der hans far levde som statsløs med bl.a. spansk diplomatpass, men har siden 1981 bodd i Salzburg i Østerrike og er østerriksk statsborger. I Østerrike går han under navnet Karl Habsburg-Lothringen.

Offentlig og politisk virke[rediger | rediger kilde]

Han er president for den paneuropeiske bevegelsen i Østerrike siden 1986, og er dessuten formann for og grunnlegger av Paneuropakretsen Alpen-Adria. I ble han 2002 generalsekretær i UNPO (Unpresented Nations and Peoples Organisation). Han er bærer av ordenen Det gylne vlies og siden Andreasdagen 2000 også overhode og ordensherre for den habsburgske utgave av denne. Han er kaptein av reserven i det østerrikske flyvåpen, foruten Oberster Bandinhaber des Akademischen Bundes der Katholisch-Österreichischen Landsmannschaften siden 2002.

Karl av Habsburg var medlem av det europeiske parlamentet for det østerrikske konservative partiet, ÖVP, mellom 1996 og 1999. Her vekket han oppsikt med mange sterkt konservative utsagn, bl.a. sammenlignet han et abortmedikament med dødsstraff. Hans politiske karrière endte etter en pengeskandale knyttet til den paneuropeiske bevegelsen. Etter at han ikke lenger ble stilt opp som kandidat av ÖVP, grunnla han sin egen liste til EU-valget, Christlich Soziale Allianz.

Habsburg er særlig opptatt av de tidligere kommunistiske landene i Sentral- og Øst-Europa, og har engasjert seg i forskjellige hjelpeaksjoner. Under den sovjetiske beleiringen av Vilnius i 1990 arrangerte han forsendelser av hjelpetog med næringsmidler, medikamenter og klær til de beleirede litauerne. Også under krigen i Jugoslavia har han deltatt i humanitært arbeide, og han er en viktig støttespiller i Østerrike for det tsjetsjenske folket som er okkupert av Russland.

Karl av Habsburg er gift med baronesse Francesca von Thyssen-Bornemisza de Kazon, datter av Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza. Paret har tre barn: Eleonore, Ferdinand Zvonimir og Gloria.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ For noen eksempler på denne bruken, se Almanach de Gotha (2003), s. 26; Genealogisches Handbuch des Adels, Fürstliche Häuser X, C.A. Starke Verlag, 1978, s.114; Richard Kay (27. mars 2002) "Charles, Camilla and a concert date with the Queen", Daily Mail s. 11; og Chantal de Badts de Cugnac & Guy Coutant de Saisseval, Petit Gotha (2002), Paris, s. 201.
  2. ^ Han ble døpt under navnet erkehertug Karl av Østerrike og blir omtalt med denne tittelen av sine tilhengere, ikke-østerrikske medier og Den hellige stol. I 2011 omtalte pave Benedikt XVI ham som hans keiserlige høyhet erkehertug Karl av Østerrike i flere offentlige uttalelser.[trenger referanse] Han blir også referert til med denne tittelen av den apostoliske nuntius til Østerrike.[trenger referanse]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Otto von Habsburg 
Overhode for huset Habsburg
(2007–)
Etterfølger:
  
Forgjenger:
 Otto von Habsburg 
Ordensherre av Ordenen av det gylne Vlies
(2000–)
Etterfølger: