Karl Lagerfeld

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Karl Lagerfeld
Karl Lagerfeld.jpg
FødtKarl Otto Lagerfeld
10. september 1933 (85 år)
Hamburg
Far Otto Lagerfeld
Utdannet ved École de la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne
UtdannelseKlesdesigner
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Moteskaper, fotograf, forlegger, frimerkekunstner, kostymedesigner, fashion photographer
Nasjonalitet Tyskland, Sverige
Utmerkelser Verdienstkreuz 1. Klasse des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland (1985), Verdienstkreuz 1. Klasse des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland, kommandør av Æreslegionen
Signatur
Karl Lagerfelds signatur

Karl Lagerfeld (t.v.)

Karl Otto Lagerfeld (født 10. september 1933 i Hamburg, Tyskland) er en av de mest innflytelsesrike motedesignerne i det 20. århundret.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Karl Lagerfeld er Christian og Elizabeth Lagerfelds eneste barn. Faren hans var av svensk opprinnelse og moren var tysk. Lagerfeld ble født 10 år etter at sine foreldre giftet seg. Han har flere halvsøsken fra sine foreldrers tidligere ekteskap. En katolsk fødselsattest mener at han ble født den 10. september 1933, mens han selv påstår at han er født i 1938. Tyske fødselsattester er ikke åpent for publikum. Den tyske avisen "Bild am Sonntag" har forhørt seg med Lagerfelds tidligere lærer og klassekamerater, og de har uttalt at han er født i 1933. På 1990-tallet gjennomgikk Lagerfeld en stort vekttap. Lagerfeld hadde i lang tid vært meget overvektig og ved hjelp av en så kalt modelldiet mistet han de overflødige kiloene. Dietten besto hovedsakelig av Coca cola light.

Hans tidlige karriere (1962-1982)[rediger | rediger kilde]

Karl Lagerfeld emigrerte til Paris i 1953 sammen med sin mor. Han gikk et år på den prestisje fylte haute couture skolen ECOLE DE LA CHAMBRE SYNDICALE DE LA COUTURE PARISIENNE i Paris. I 1955, 22 år gammel, fikk han en lærlingjobb hos Pierre Balmain etter å ha vunnet en konkurranse for en kåpe sponset av "the International Wool Secretariat". I 1958, etter tre år hos Balmain, flyttet han til Jean Patou hvor han i fem år designet to Haute Couture- kolleksjoner i året. I 1962 forlot han Patou og arbeidet freelance for blant annet Mario Valentino, og med penger fra sin velstående familie fikk han seg en liten butikk i Paris.

Han begynte å designe (fortsatt freelance) for Chloé i Paris i 1964, som skulle vise seg å bli en av hans viktigste posisjoner. I starten designet han bare et par plagg per sesong, men etter hvert kom han til å designe hele kolleksjoner.

Han begynte sitt lange samarbeid med Fendi i 1972 hvor han designet pels, klær og tilbehør.

Internasjonal anerkjennelse (1982-)[rediger | rediger kilde]

Mest kjent er han for sine samarbeid med Chloé, Fendi og Chanel. Med sine kontrakter med internasjonale selskaper gjennom hele sin karriere har han antakeligvis bygget seg opp til å bli en av moteverdenens mest kjente designere. Han har også designet en kolleksjon for billigkjeden H&M. Kolleksjonen ble godt mottatt, og senere har kjente designere som Stella MacCartney, Kenzo, Balmain og Victor&Rolf gjort det samme.

I 1982 begynte han å designe Haute Couture for motehuset Chanel. Med hjelp fra Gilles du Four, la han til Chanels prêt-à-porter-plagg på it-listen til fashionistas. Han fikk med dette også et marked i yngre kundegrupper.

I 1984 etablerte han sin egen designbusiness som inkluderte både parfyme og klær. Han fortsatte å designe for Chanel, og i 1992 gikk han tilbake til å designe for Chloé. Dette samarbeidet endte i 1997 da Stella McCartney tok over.

I dag designer han for tre motehus: sitt eget merke, Chanel, samt pels for Fendi of Italy.

Lagerfeld er også fotograf, og tar ofte sine egne pressebilder. Hans personlige stil kjennetegnes av en lang pudderhvit hestehale, en høy hvit skjortekrave og solbriller. Han snakker tysk, fransk, engelsk og italiensk flytende.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]