Hopp til innhold

Haute couture

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pierre Balmain justerer kjole på modellen Ruth Ford i 1947 (fotografert av Carl Van Vechten)
Christian Diors aftenkjole og hansker, utstilt på Indianapolis Museum of Art.

Haute couture (fransk for «høy[ere] søm/kjolesying»)[1][2] er en betegnelse på klær som er individuelt og eksklusivt tilpasset motedesign, kjoler sydd for kunder og i ledende motehus. Betegnelsen oppstod i Paris i Frankrike fra midten av 1800-tallet hvor den franske hovedstaden sentrum for en voksende industri som fokuserte på å framstille antrekk av høy kvalitet, kostbart, ofte uvanlig stoff og sydd med ekstrem oppmerksomhet på detaljer og ferdigstilt av de mest erfarne og dyktige syere – ofte benyttet tidkrevende og håndutførte teknikker.[3][4] Couture oversettes bokstavelig talt fra fransk som «kjolesying», sying eller håndarbeid[5] og brukes også som en vanlig forkortelse for haute couture og kan ofte referere til det samme i ånden.[6] Haute oversettes bokstavelig talt til «høy» i betydningen «høyverdig», «kvalitet», «høy klasse».[7]

I Paris må haute couture-hus være organisert i organisasjonen Chambre Syndicale de la Couture Parisienne,[8] i tillegg til å selge originale modeller som er tegnet og utført av firmaansatte i firmaets egne lokaler. Kolleksjonene må også vises to ganger om året i mannekengoppvisninger.

Betegnelsen haute couture vitner om kunstskikkethet og eksklusivitet, og anvendes om en rekke motehus i Europa. Haute couturen ble grunnlagt av Charles Frederick Worth i Paris og ble etablert på andre halvdel av 1800-tallet. Selv om Worth ikke var den første eller eneste designeren som organiserte virksomheten sin på denne måten, ga hans aggressive selvreklame ham titlene «haute coutures far».[9] På begynnelsen av 1900-tallet dominerte couturen av Paul Poiret,[10] i første verdenskrig og deretter fremfor alle av Coco Chanel.[11]1930-tallet ble mange couture-hus grunnlagt. Ledende var Christian Diors med hans særpregede stilelement.[12]1960-tallet fulgte couture oftere kravene fra den yngre befolkningen og ble mer og mer påvirket av prêt-à-porter.

Eksempel på haute couture-hus[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «haute couture», NAOB
 2. ^ haute (adj.), couture (n.), Online Etymology Dictionary
 3. ^ «Haute Couture | Fashion A–Z», The Business of Fashion
 4. ^ Kelly, Lakenya (4.februar 2017): «What Does Couture Mean – Definition and French Translation», The Dapifer. Arkivert fra originalen den 8. juli 2017
 5. ^ What is Haute Couture, The Odd Portrait. 29. november 2016. Arkivert fra originalen Arkivert 13. september 2017 hos Wayback Machine. den 8. oktober 2021.
 6. ^ What is Haute Couture? Arkivert 19. mars 2011 hos Wayback Machine. Haute Couture News
 7. ^ «haute», Merriam-Webseter
 8. ^ Fédération De La Haute Couture Et De La Mode
 9. ^ Charles Frederick Worth (1825–1895) and the House of Worth, Metmuseum.org
 10. ^ Paul Poiret (1879–1944), Metmuseum.org
 11. ^ «Historien bak Chanel | Historien om Coco Chanel», Elle.no
 12. ^ «Haute Couture Fashion House», Dior

Litteratur[rediger | rediger kilde]