Karel Niestrath

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Das Mahnmal Bittermark

Karel Niestrath, født 1896 i Bad Salzaflen, død 1971 i Hagen, Westfalen) var en tysk billedhogger som ble erklært entartet i 1938 og nesten glemt til han fikk et stort oppdrag for byen Dortmund i 1954.

Han startet i billedhoggerlære etter folkeskolen. Fra der gikk veien til Werkkunstschule (kunsthåndverksskolen i) Bielefeldt og Dresden-akademiet. Han regnes for å være inspirert av sine samtidige lærere og medelever, som telte bl.a. Otto Dix, Meunier, Hoetger, Käthe Kollwitz og Barlach.

Den første verdenskrig skaffet ham en ødelagt fot. Denne var ikke til hinder for at han kunne fortsette som skulptør.

Han deltok med arbeider på 8 utstillinger, ble innkjøpt og var i ferd med å bli anerkjent, da nazistene begynte å motarbeide ham fra 1933. I 1937 ble 42 av verkene i offentlig eie inndradd, og 32 ble vist på utstillingen «Entartete Kunst». 4 er på listen over beslag.[1]

Etter krigen var han med på å få i gang en skole for bildende kunst i Dortmund (1946) sammen med Hans Tombrock. Denne ble han styrer for i 1949.

I 1956 fikk han og arkitekten Will Schwarz i oppdrag av byen Dortmund å lage et minnesmerke over de som ble henrettet der påsken 1945. Monumentet sto ferdig og ble innviet i 1960. (illustrasjonen)

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]