Karboksylsyre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Generell formel for karboksylsyrer.

Karboksylsyre er en organisk forbindelse, karakterisert ved at molekylene inneholder en COOH-gruppe, det vil si et oksygenatom forbundet med en dobbeltbinding til et karbonatom, og et oksygen-atom til forbundet til samme karbonatom med en enkeltbinding og på motsatt side til et hydrogenatom med en enkeltbinding. Karboksylsyrene blir derfor ofte referert til som organiske syrer. Når atomene er sammenbundet på denne måten, vil hydrogenet kunne løsrive seg som et hydrogenion når stoffet løser seg i vann. Det er det som gjør stoffet til en syre.

Den funksjonelle gruppen i karboksylsyre, -COOH, er satt sammen av en funksjonell gruppe >C=O, som kalles karbonylgruppe, og hydroksylgruppen -OH, og navnet karboksyl kommer av det. Den enkleste karboksylsyren har -COOH gruppen bundet til et H-atom. Formelen er HCOOH. Den heter metansyre, og trivialnavnet er maursyre. Den neste karboksylsyren er CH3COOH. Når vi forlenger kjeden trinn for trinn med atomgruppen -CH2-, får vi nye karboksylsyrer som tilhører samme homologe serie. Molekylene til disse karboksylsyrene har bare enkeltbindinger mellom C-atomene, og vi kaller dem mettede karboksylsyrer. Fordi mange av de mettede karboksylsyrene med mer enn tre C-atomer i molekylene inngår i fett, kaller vi dem også mettede fettsyrer. De umettede fettsyrene har en eller flere dobbeltbindinger i molekylene.

En karboksylsyre kan dannes ved å oksidere et aldehyd som vist i oksidasjonen under:

CH3CH2CHO → CH3CH2COOH

Det kan også dannes ved å oksidere et alkohol som vist i reaksjonslikningen under:

C2H5OH → CH3COOH

Se også[rediger | rediger kilde]

Noen vanlige karboksylsyrer[rediger | rediger kilde]

kjemistubbDenne kjemirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.