Kambo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°28′39″N 10°41′32″Ø

Kambo stasjon

Kambo er et område i den nordlige delen av Moss i Østfold, mot grensen til Akershus. Stedsnavnet kommer fra gården Kambo, som ifølge Oluf Ryghs verk om norske gårdsnavn kommer av «Kambhorn». Han angir at «horn» trolig kan tolkes som et fremspringende hjørne, noe som viser til det høye neset på nordsiden av Kambobukten.[1] Stedet er først nevnt i en kilde fra 1273.

Området inkluderer boligområdene Nøkkeland, Sjøhagen og Kulpåsen, men ikke Åvangen, Trolldalen og Skredderåsen. Det er industribedrifter, butikker og tjenesteytere i området. Kambo Marina har omkring 300 båtplasser, vinteropplag og boblehavn.

Østfoldbanen har stoppested på Kambo stasjon. Det ble åpnet i 1996, som erstatning for Kambo stasjon som ble nedlagt samme år etter å ha vært åpen siden 1879. Det gamle jernbanesporet ble gjort om til gangvei til Moss etter at nytt dobbeltspor ble åpnet. Kambo har to skoler: Nøkkeland skole og Steinerskolen. Nøkkeland skole ble åpnet i 2011. Skolen har to bygg: et gammelt bygg for 1. til 5. trinn og et nytt bygg for 6. til 10. trinn. Det gamle bygget ligger i de tidligere lokalene til Kambo skole. Skolen erstattet Grindvold som ungdomsskole for Kambo- og Åvangen-områdene. I det nye bygget finnes idrettshall med håndballbane i internasjonal størrelse. Bygging av en svømmehall er utsatt, grunnet en høyspentledning som må i bakken.

Mange driver med idrett og da spesielt fotball. Klubben de fleste spiller på er Kambo IL.

Den Norske Automobilfabrikk[rediger | rediger kilde]

Den Norske Automobilfabrikk ble etablert på Kambo i 1936, Norges eneste "bilfabrikk". Den produserte ikke egne biler men monterte, førtst tyske Adler og etter krigen amerikanske Plymouth. Virksomheten. Virksomheten opphørte rundt 1960.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Oluf Rygh: Norske gaardnavne bind 1 side 356, «Kambo»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]