Kakiplomme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kakiplomme
Kakiplomme
Vitenskapelig(e)
navn
:
Diospyros kaki
L.f.
Norsk(e) navn: kakiplomme
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: lyngordenen
Familie: ibenholtfamilien
Slekt: Diospyros
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: hovedsakelig en kulturplante
Utbredelse: Kina, naturalisert andre steder

Kakiplomme (Diospyros kaki) er et løvfellende tre i ibenholtfamilien. Det dyrkes i mange land for den store, tomatlignende frukten, som kalles kaki (fra japansk) eller persimon (fra powhatan, et algonkinsk språk).

Det blir opptil 27 m høyt. Bladene er læraktige, lansettformede til ovale, 5–18 cm lange og 2,6–9 cm brede. Blomstene er klokkeformede, gulhvite og enkjønnede, og trærne er som regel særbu med hann- og hunnblomster på ulike trær. Hannblomstene er små og sitter 3–5 sammen i en kvast, mens hunnblomstene sitter enkeltvis. Frukten er et rundt, gult eller oransje bær, som er mye større, 3,5–7,5 cm, enn frukten til slektningen daddelplomme (Diospyros lotus). Frukten henger igjen på treet etter at løvet faller av om høsten.

Kakiplomme vokser vilt i Kina. Den er blitt dyrket lenge i Japan, men dyrkes nå også blant annet i middelhavslandene og Nord-Amerika. Det finnes mange kultivarer med ulik størrelse, form og smak på frukten.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • «Kaki». Urtekildens planteleksikon. Besøkt 25. juni 2017. 
  • «Diospyros kaki». Flora of China. Besøkt 25. juni 2017. 
  • M. Blamey og C. Grey-Wilson (2004). Wild Flowers of the Mediterranean (2 utg.). London: A & C Black. s. 173. ISBN 0-7136-7015-0. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]