Karl Ludvig Adding

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Karl Ludvig Adding
Født26. november 1913
Død30. desember 1943 (30 år)
Nasjonalitet Norge

Karl Ludvig Adding (født 26. november 1913, død 30. desember 1943 i Trondheim) var en norsk infiltratør for SIPO i Trondheim under andre verdenskrig.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Adding var under ledelse av gestaposjefene Walther Gemmecke og Gerhard Flesch på hovedkvarteret for Gestapo på Misjonshotellet. Hans virksomhet hadde ingen tilknytning til Rinnanbanden og han opererte på egen hånd. Han utga seg for å være hjemmefrontleder og hadde sin oppgave å spore opp norske fanger som hadde rømt fra tyske konsentrasjonsleirer og fengsler. Spesialfelter var å sette seg i kontakt med motstandsgrupper som jobbet mot tyske interesser, og som brakte flyktninger i sikkerhet over grensen til Sverige.

Høsten 1943 hadde Gestapo gjennom Adding og Rinnanbanden skaffet seg nesten all kontroll over all organisert flukt fra Trondheimsdistriktet over til grensen til Sverige. De som prøvde å rømme, gikk nå oftere i feller som følge av dette. Karl Ludvig Adding ble senhøsten/vinteren 1943 innlagt på St. Elisabeth hospital med store smerter. Til tross for all arbeide der stod ikke livet til å reddes. Liket ble sendt til Oslo for obduksjon, der mistanken var forgiftning. Det sies at obduksjonsrapporten var ikke til å bli klok av. Flere av kontaktene som Adding fikk tak i ble senere torturert og drept av tyske gestapister.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]