Karl Ludvig Adding

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Karl Ludvig Adding
Født26. nov. 1913Rediger på Wikidata
Stord
Død30. des. 1943Rediger på Wikidata (30 år)
Trondheim
NasjonalitetNorge

Karl Ludvig Adding (født 26. november 1913Stord, død 30. desember 1943 i Trondheim) var en norsk infiltratør for SIPO i Trondheim under andre verdenskrig. Han var, til tross for sin jødiske herkomst, under ledelse av Gestapo i Trondheim.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Adding ble født i Leirvik på Stord og var sønn av en polsk jøde som het Isaiewitch,[1] men Karl Ludvig endret etternavnet til Adding i 1940.[2] Han ble gift med Anna (senere separert), og de hadde en datter.[1]

Adding var under ledelse av gestaposjefene Walther Gemmecke og Gerhard Flesch, og var stasjonert på Gestapos hovedkvarter, Misjonshotellet. Hans virksomhet hadde ingen tilknytning til Rinnanbanden og han opererte på egen hånd. Han utga seg for å være hjemmefrontleder og hadde sin oppgave å spore opp norske fanger som hadde rømt fra tyske konsentrasjonsleirer og fengsler. Spesialfelter hans var å sette seg i kontakt med motstandsgrupper som jobbet mot tyske interesser, og som brakte flyktninger i sikkerhet over grensen til Sverige.

Høsten 1943 hadde Gestapo gjennom Adding og Rinnanbanden skaffet seg nesten all kontroll over all organisert flukt fra Trondheimsdistriktet over til grensen til Sverige. De som prøvde å rømme, gikk nå oftere i feller som følge av dette. Flere av kontaktene som Adding fikk tak i ble senere torturert og drept av tyske gestapister.

Senhøsten/vinteren 1943 ble han innlagt på St. Elisabeths hospital med store smerter. Til tross for all arbeide der stod ikke livet til å reddes. Liket ble sendt til Oslo for obduksjon, der mistanken var forgiftning. Det sies at obduksjonsrapporten var ikke til å bli klok av.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Over grensen?. Orion. 1999. s. 224. ISBN 8245803375. 
  2. ^ «Nidaros 1940.07.12». Norge;Trøndelag;;Trondheim;;;;. s. 3. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]