Jungelboken (1942)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jungelboken
orig. Jungle Book
Generell informasjon
GenreFantasyfilm, actionfilm
Utgivelsesår1942
NasjonalitetUSA, Storbritannia
Lengde108 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiZoltan Korda[1][2][3][4] Rediger dette på Wikidata
ManusLaurence Stallings Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Alexander Korda
MusikkMiklós Rózsa Rediger dette på Wikidata
FotoLee Garmes, W. Howard Greene Rediger dette på Wikidata
KlippWilliam Hornbeck Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeSabu Dastagir, Joseph Calleia,[1] John Qualen,[1] Frank Puglia,[1] Rosemary DeCamp,[2] Ralph Byrd,[2] Noble Johnson,[2] Faith Brook,[2] Bagheera, Baloo, Hathi, Kaa, Shere Khan Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)United Artists
Budsjett250 000 GBP (£) Rediger dette på Wikidata
Totalomsetning11 000 000 USD (globalt) Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)1942
3. april 1942 (USA)[5]
13. juli 1950 (Storbritannia)[5]
12. august 1949 (Tyskland)[5]
Eksterne lenker

Jungelboken er en amerikansk film fra 1942, basert på Rudyard Kiplings novelle-samling med samme navn fra 1894. Den ble nominert til fire Oscar-priser ved Oscar-utdelingen under 1943, men vant ingen.

Handling[rediger | rediger kilde]

I en indisk landsby begynner den eldre Buldeo å fortelle historien om hans ungdomtid. Som en yngre mann husker han at landsbyen hans ble angrepet av tigeren Shere Khan. Angrepet fører til at et barn bllr forlatt, som deretter blir adoptert av noen ulver fra jungelen. Han vokser etter hvert opp til å bli den ville Mowgli. Tolv år senere blir Mowgli tatt til fange av landsbyboerne, og tatt med til moren hans Messua - til tross for Buldeos fordommer mot ham fordi han kommer fra jungelen. Mowgli lærer å snakke som mennesker, og forsøker å etterligne menneskers måter å leve på.

Han blir snart venn med Buldeos datter Mahala. Når Mowgli og Mahala utforsker jungelen sammen, oppdager de et skjult kammer i et ødelagt palass - som inneholder fabelaktig rikdom. De blir advart av en gammel kobra om at denne rikdommen bare kommer til å bringe død, så de velger derfor å reise sin vei. Men Mahala tar én mynt som et minne om denne opplevelsen. Men når Buldeo ser denne mynten, bestemmer han seg for å følge etter Mowgli for å finne igjen skatten selv. Mowgli dreper Shere Khan med en kniv, og får litt hjelp i siste øyeblikk fra Kaa - den indiske pytonslangen. Mens han flår tigerens kropp, dukker Buldeo opp. Han truer Mowgli med jaktgeværet sitt, for å få ham til å vise ham skatten - noe Mowgli nekter å gå med på.

Men Buldeo blir snart angrepet av Mowglis venn Bagheera, den svarte panteren. Buldeo blir derfor overbevist om at Bagheera er Mowgli selv, og er en form-skifter til panter-form. Buldeo forteller resten av landsbyboerne at Mowgli driver med heksekunster, akkurat som moren hans. Mowgli blir derfor lenket fast og truet på livet, men han slipper unna med morens hjelp. Imidlertid blir moren hans og en annen landsbyboer som prøver å forsvare henne bundet fast, og de blir truet med brenning for hekseri. Mowgli blir fulgt av den grådige Buldeo og to venner, til den tapte byen. De oppdager skatten, og reiser tilbake til landsbyen med så mye de klarer å bære. Buldeo forsøker deretter å myrde Mowgli, og ødelegge hele jungelen ved å starte en skogbrann.

Men vinden snur kort tid senere, og brannen truer i stedet landsbyen deres. Alle landsbyboerne forsøker å flykte, men moren til Mowgli blir fanget. Mowgli dukker imidlertid opp, og hjelper henne løs, før han redder dyrene fra jungelen å komme seg unna brannen. Scenen hopper deretter tilbake til nåtiden igjen, med den eldre Buldeo som innrømmer at jungelen beseiret hans ungdomsdrømmer og ødela ryktet hans. På spørsmål om hvordan han selv klarte å komme seg unna brannen, og hva som ble av Mowgli, sier Buldeo bare at dette er en annen historie.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Sabu Dastagir som Mowgli
  • Joseph Calleia som Buldeo
  • John Qualen som en barber
  • Rosemary DeCamp som Messua.
  • Patricia O'Rourke som Mahala
  • Ralph Byrd som Durga
  • John Mather som Rao
  • Faith Brook som en ung engelsk kvinne
  • Noble Johnson som Sikh

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=8258.html; besøksdato: 12. juli 2016.
  2. ^ a b c d e http://www.imdb.com/title/tt0034928/; besøksdato: 12. juli 2016.
  3. ^ http://movieweb.com/movie/jungle-book-1942/; besøksdato: 12. juli 2016.
  4. ^ http://www.filmaffinity.com/en/film643661.html; besøksdato: 12. juli 2016.
  5. ^ a b c Internet Movie Database, www.imdb.com, besøkt 1. august 2022[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]