Hopp til innhold

Julianehøj

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Julianehøj nordvest for Jægerspris slott, sett fra Kulhusvej
Minneplaten over enkedronning Juliane Marie i norsk marmor
Runesten fra Telemark med innskriften Igijos sten, trolig fra 4–500-tallet e.Kr.[1]

Julianehøj er en ombygget ganggrav (dansk: jættestue) utenfor Slotshegnet ved Jægerspris slottSjælland, som inngår i monumentparken Mindelunden.

Jettestuen, som opprinnelig stammer fra ca. 3000 f.Kr., ble opprinnelig kalt Monses høj og Væverhøj og ble utgravet og sterkt ombygget på slutten av 1700-tallet i regi av Arveprins Frederik og Ove Høegh-Guldberg. Det ble funnet menneskeknokler, en kobber- eller bronsedolk, samt flintredskaper.

Frederik navnga det nye monument etter sin mor enkedronning Juliane Marie. Billedhuggeren Johannes Wiedewelt ble satt til å tegne den nye inngangsportalen. Den opprinnelige, østvendte, inngangen ble lukket og det ble satt opp en tavle i norsk marmor over den nye portalen med innskriften: JULIANE-HØJ – TIL DEN BEDSTE MODERS MINDE HELLIGES DETTE ÆLDGAMLE MINDESMÆRKE FUNDET I AARET MDCCLXXVI AF ARVE-PRINDS FRIDERICH.

Oppe på selve jettestuen ble det satt opp syv minnestøtter i gjellebækmarmor med navn på de tidlige sagnkongene Skjold, Frode den Fredegode, Dan Mykillati, Harald Hårfagre, Gorm den Gamle, Harald Blåtann og Wittekind. I 1782 ble en norsk runesten – den såkalte Igijos sten, funnet i 1781 i en grav ved gården Stenstad i Telemark – montert på toppen av anlegget.[2]

Den arkeologiinteresserte kronprins Frederik undersøkte også gravhaugen i april 1834.[1] Hele monumentet ble restaurert i 1984. Osten Julanehøj er oppkalt etter monumentet.[3]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata