Arveprins Frederik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Arveprins Frederik
Arveprins Frederik (Juel).JPG
Arveprins Frederik. Portrett av Jens Juel.
Født11. oktober 1753
Christiansborg
Død7. desember 1805 (52 år)
Amalienborg
Gravlagt Roskilde domkirke
Ektefelle Sophie Frederikke
ForeldreFrederik V
og
Juliane Marie
Far Frederik V av Danmark og Norge
Mor Juliane Marie av Danmark og Norge
Søsken Christian av Danmark, Sofia Magdalena av Danmark, Vilhelmine Caroline av Danmark, Christian VII av Danmark og Norge, Louise av Danmark
Barn Christian Frederik
Juliane Sofie
Louise Charlotte
Arveprins Ferdinand
Beskjeftigelse Riksforstander
Nasjonalitet Danmark
FyrstehusHuset Oldenburg

Prins Frederik (født 11. oktober 1753, død 7. desember 1805) var en dansk prins som var sønn av kong Frederik V og dennes ektefelle i andre ekteskap; dronning Juliane Marie. Han var halvbror av Christian VII.

Han var tronarving fra 1766 til 1768, da den senere Frederik VI ble født. Senere var han regent for sin bror kongen, som var sinnssyk. Som regent sto den unge prinsen i skyggen av sin mor enkedronning Juliane Marie og sin tidligere lærer, stats- og geheimekabinettsekretær Ove Høegh-Guldberg.

Ekteskap og barn[rediger | rediger kilde]

I en alder av 21 år var arveprinsen den (21. oktober 1774) blitt gift med prinsesse Sophie Frederikke (1758–1794). I ekteskapet fødtes fire barn:

Det er senere blitt sannsynliggjort at det neppe var arveprinsen selv som var far til barna, men derimot hans hoffsjef grev Frederik von Blücher. Spesielt den kraftige, mørke og høye Christian Frederik skilte seg markant fra sine oldenburgske slektninger ettersom disse var hvithårete og svært spinkle av kroppsbygning.

Arveprins Frederik døde etter lengre tids svakelighet på Amalienborg.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Vedrørende Frederik von Blüchers farskap til arveprinsens barn, f.eks. Bo Bramsen: «Huset Glücksborg» bind 1, side 200, 3. utg. 2002

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]