Ferdinand av Braunschweig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ferdinand av Braunschweig
Fernando de Brunswick.jpg
Født12. januar 1721
Braunschweig
Død3. juli 1792 (71 år)
Vechelde
Gravlagt Braunschweiger Dom
Far Ferdinand Albrecht II
Mor Antoinette Amalie av Braunschweig-Wolfenbüttel
Søsken
10 oppføringer
Juliane Marie av Danmark og Norge, Elisabeth Christine von Braunschweig-Wolfenbüttel-Bevern, Luise av Braunschweig-Wolfenbüttel, Sophie Antonia av Braunschweig-Wolfenbüttel, Therese av Braunschweig-Wolfenbüttel, Friedrich Franz av Braunschweig-Wolfenbüttel, Karl I, Anton Ulrich av Braunschweig-Wolfenbüttel, Ludwig Ernst av Braunschweig-Wolfenbüttel, Albrecht av Braunschweig-Wolfenbüttel
Beskjeftigelse Condottiere
Nasjonalitet Tyskland
Medlem av Illuminatus-ordenen
Utmerkelser Den sorte ørns orden

Ferdinand av Braunschweig-Wolfenbüttel (født 12. januar 1721 i Wolfenbüttel, død 3. juli 1792 i Braunschweig), hertug av Braunschweig-Lüneburg, var en prøyssisk feltmarskalk (1758–1766) som er kjent for sin deltagelse i syvårskrigen.

Som den fjerde sønn av Ferdinand Albert II, greve av Braunschweig-Lüneburg, sluttet han seg til de væpnede prøyssiske styrker som oberst i 1740. Han deltok i slaget ved Mollwitz og slaget ved Chotusitz. Etter at markgreven Wilhelm av Brandenburg ble drept i Praha i 1744, fikk Ferdinand kommandoen over Fredrik II av Preussens Leibgarde bataljon, og utmerket seg stort i slaget ved Soor (1745), spesielt i angrepet på en bratt klippe, som ble forsvart av hans eldre bror Ludwig Ernst von Braunschweig-Wolfenbüttel. Ferdinand deltok i den andre schlesiske krig, bør han hadde en ledende rolle i invasjonen av Sachsen og Böhmen i 1756 under syvårskrigen. Han deltok i slaget ved Rossbach, og ble deretter kommandør over den allierte hæren til kurfyrstedømmet Braunschweig-Lüneburg.

Under ti år med fred, var han nært knyttet til det militære arbeidet til Fredrik II av Preussen, som ledet vakt-bataljonen, og prøvde å gjøre den til en modell for hele den prøyssiske hær. Ferdinand var også en av kongens nærmeste venner, og ble forfremmet til generalmajor og deretter generalløytnant.

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)