Juan Luis Cipriani Thorne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Juan Luis Cipriani Thorne
Cardenal cipriani.JPG
Født28. desember 1943 (74 år)
Lima
Utdannet ved Universidad de Navarra
Beskjeftigelse Basketballspiller, katolsk prest
Nasjonalitet Peru
Livssyn Den romersk-katolske kirke
Medlem av Opus Dei, Priestly Society of the Holy Cross

Juan Luis Cipriani Thorne (født 28. desember 1943 i Lima i Peru) er en av Den katolske kirkes kardinaler, og erkebiskop av Lima.

Juan Luis Cipriani Thorne sluttet seg til prelaturet Opus Dei i Lima i 1962.[trenger referanse] Han studerte ved Universidad Nacional de Ingenierma (UNI) i Lima og tok doktorgraden i produksjonsteknikk i 1966. Samtidig var han en av Perus fremste basketballspillere.[trenger referanse] Han deltok på det peruanske laget i basketball som vant under Boliviar-lekene i Barranquilla i Colombia, ble nummer to i den søramerikanske turneringen i Lima og vant den søramerikanske turneringen i Montevideo i Uruguay. Han deltok også i de pan-amerikanske lekene i Winnipeg i Canada.

Han arbeidet som ingeniør i selskapet W.R. Grace (1967–68) og stiftet Instituto Rural Valle Grande.[trenger referanse] Han studerte til prest på Opus Deis internasjonale seminar i Roma og universitetet i Navarra i Pamplona i Spania, hvor han tok doktorgraden i teologi.

Han ble presteviet i 1977, og etter fullførte studier virket han som sjelesørger i Lima. Samtidig doserte han moralteologi ved byens pavelige høyskole.

Fra 1988 til 1995 var Cipriani Thorne hjelpebiskop og 1995 til 1999 erkebiskop av Ayacucho. I hans bispedømme var basen til den maoistiske geriljagruppen Lysende Sti. Han nektet å la biskopenes menneskerettighetsgruppe komme inn i området og satte en stopper for prester som var sympatisk innstilt til frigjøringsteologien, som han betraktet som marxistisk.[trenger referanse]

Under det langvarige gisseldramaet i den japanske ambassadørens residens i Lima i 1996/97 utnevnte president Fujimori ham til megler. Han gjorde seg internasjonalt bemerket for sin megling.[trenger referanse] I 1999 ble han erkebiskop av Lima.

Pave Johannes Paul II kreerte ham til kardinal i 2001.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]