Josephine Butler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Josephine Butler
Josephine Butler - portrait.jpg
FødtJosephine Elizabeth Grey
13. april 1828
Glendale
Død30. desember 1906 (78 år)
Wooler
Gravlagt Kirknewton
Ektefelle George Butler (1852–)
Far John Grey
Beskjeftigelse Forfatter, feminist, sosial aktivist
Nasjonalitet Det forente kongerike Storbritannia og Irland
Språk Engelsk
Periode1869 – 1886

Josephine Elizabeth Butler (født 13. april 1828, død 30. desember 1906) var en engelsk feminist og forfatter i viktoriatiden. I 1875 grunnlag hun en organisasjon som kjempet for at prostitusjon skulle bli forbudt. Hun kjempet også for at alle kvinner uansett sosial status skulle få studere ved universiteter og høyskoler.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Josephine Butler (født Grey) konserterte sitt arbeid på midten av 1800-tallet for å bedre vilkårene til prostituerte kvinner i storbyene, hvilket var et stort problem grunnet viktoriatidens hykleriske dobbeltmoral. Hun arbeidet for å få avskaffet offentlig prostitusjon og dessuten for å få avskaffet loven om smittebeskyttelse, Contagious Diseases Act, som ble innført i 1860 som en slags statlig kontroll av prostitusjonen, men som egentlig var rettet mot å forhindre spredning av kjønnssykdommer, særlig mot soldater i hæren og marinen. Indirekte rammet denne kontrollen de såkalte falne kvinnene. Myndighetene beordret genital undersøkelser av kvinnene og kunne deretter låse en smittet kvinne inne i tre måneder på et hospital for å bli helbredet. Å nekte å beordringen innebar fengselsstraff. En anklage om prostitusjon fra en politimann var nok til å måtte underlegge seg undersøkelser. Kvinner som ble anklaget mistet sitt levebrød, respekt og selvmord var påvist. Butlers beskrivelse av undersøkelsen var «kirurgisk voldtekt». I 1886 ble loven opphevet, mye takket være Butlers innsats.

Butler interesserte seg for feminisme og kvinnesak også i andre land enn England, og drev vidstrakt agitering og deltok i møter i andre land. Hun giftet seg med George Butler (1819-1890), en prest og lærd. Begge delte en kristne tro, en kulturell tilknytning til Italia, foruten også et sterk engasjement for liberale reformer. George Butler ga sin støtte og oppmuntring til sin hustru i hennes offentlige arbeid, og fikk betydelig hindringer i sin egen karriere grunnet sin hustrus omdømme. De hadde også sterke radikale sympatier, blant annet støtte til amerikanerne i den amerikanske borgerkrigen. De fikk fire barn sammen.

Bibliografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

  • The Constitution Violated (1871)
  • Personal reminiscences of a Great Crusade (1896)
  • Une Voix dans le Désert (1875)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]