Joseph Licklider

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Joseph Licklider
J. C. R. Licklider.jpg
Født11. mars 1915
St. Louis
Død26. juni 1990 (75 år)
Arlington
Utdannet ved Washington University in St. Louis, University of Rochester (–1942)
Beskjeftigelse Informatiker, psykolog, artificial intelligence researcher
Nasjonalitet USA
Medlem av American Academy of Arts and Sciences
Utmerkelser Internet Hall of Fame (2013)

Joseph Carl Robnett Licklider (født 11. mars 1915, død 26. juni 1990), kjent som bare J.C.R. eller Lick, var en av de viktigste personlighetene innen datavitenskapen og datahistorien generelt. Han er trolig best kjent som opphavsmannen til kunstig intelligens, men var også en viktig brikke i utviklingen av moderne databehandling, tidsdeling og Internett. Licklider var utdannet sivilingeniør og psykolog, noe som var en uvanlig kombinasjon før i tiden.

I 1950 gikk Licklider fra Harvard University til Massachusetts Institute of Technology (MIT), hvor han fikk skikkelig kjennskap til datamaskiner for første gang. Han begynte å arbeide på SAGE-prosjektet, som hadde som mål å lage et datastyrt luftforsvarssystem. I 1960 skrev Licklider sin berømte artikkel som tok for seg behovet for en enklere kommunikasjon mellom datamaskinene og brukerne. Selv om Licklider blir kreditert som opphavsmannen til kunstig intelligens og kybernetikk, trodde han aldri selv at mennesket noen gang kunne bli erstattet av datamaskiner eller roboter.

De første idéene om et globalt datanettverk ble formulert av Licklider ved MIT i august 1962 i en serie med artikler som tok for seg konseptet om et «galaktisk nettverk». Disse artiklene tok for seg nesten alt som Internett er i dag. I oktober samme år ble Licklider utnevnt som sjef for avdelingen som håndterte informasjon i DARPA-prosjektet, et prosjekt underlagt det amerikanske forsvarsdepartementet. Kort tid etter hadde han overbevist Ivan Sutherland, Bob Taylor og Lawrence G. Roberts om hvor viktige konseptene han hadde beskrevet var.

I 1968 ble Licklider direktør for Project MAC-prosjektet ved MIT, som han hadde sørget for bevilgninger til mens han jobbet for DARPA-prosjektet. Project MAC produserte både det første tidsdelte datasystemet, CTSS, og en av de første oppkoblede installasjonene med utviklingen av Multics i 1965, som var en forløper til det Unix-baserte operativsystemet som ble utviklet ved Bell Labs av Ken Thompson og Dennis Ritchie i 1970. Mange av Lickliders visjoner er altså fremdeles med oss i dag, spesielt med tanke på utviklingen av World Wide Web og Internett generelt.

Se også[rediger | rediger kilde]