Kybernetikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Typisk system med tilbakekobling

Kybernetikk (av gresk κυβερνήτης, styrmann) er læren om styremekanismer og styringsproblemer. I dag blir begrepet benyttet for å beskrive styring og regulering i maskiner og levende systemer. Kybernetikk er referanseramme for moderne datavitenskap.

Styring og regulering skjer ofte ved hjelp av tilbakekobling. Ved å måle eller estimere systemets nåtilstand kan det bli regnet ut hvilke endringer som er nødvendig for at systemet skal holde seg stabilt rundt en referanseverdi. Ett eksempel på dette kan være et skip man ønsker skal ligge i ro (for eksempel ved siden av en oljeinstallasjon for lossing av olje) selv om det er både vind og bølger. Man måler da posisjon og eventuelt vind, bølger og strøm, for å så beregne hva slags pådrag som må gis til motorene for at skipet skal ligge i ro i forhold til oljeplattformen.

Begrepet kybernetikk brukes også innen systemisk familieterapi, der det viser til hvordan familier har kontrollmekanismer for å opprettholde likevekt (homeostase) i familiesystemet. Man bruker også begrepet «2. ordens kybernetikk» som viser til at terapeuten også blir en del av systemet i en terapitime.

«Kybernetikk» ble første gang lansert av Norbert Wiener i boken «Cybernetics or Control and Communication in the Animal and the Machine» som kom ut i 1948. (MIT Press, 1948)

Kybernetikk og robotikk er et femårig studium på NTNU som leder frem til graden master i teknologi ved endt studium.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]