Jordan (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Jordanelven)
Hopp til: navigasjon, søk
Satellittbilde av Jordanelva.
Del av Jordan.

Jordan er en elv i Midtøsten. Vassdraget har utspring i Hermonfjella, og renner gjennom den jordanske Riftdalen via Genesaretsjøen i Galilea i Israel. Elven renner sørover til den stopper i Dødehavet, som ingen elver renner ut fra.

Elven utgjør grensen mellom Jordan i øst og Israel og Vestbredden i vest. Vestbredden av Jordan ble okkupert av Israel etter seksdagerskrigen i 1967.

Ei rekke kunstnere har skildra døpinga av Jesus i Jordan. Denne fresken av Masolino er fra 1435.

Jordan er den viktigste ferskvannskilden i området og det er strid om hvilke land og folkegrupper som får benytte seg av vannet. Statene Israel, Libanon, Syria, Jordan og i tillegg den palestinske selvstyremyndigheten har alle interesse av å benytte vannet i vassdraget.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Jordan er 251 km lang og munner ut i Dødehavet. Den er Midtøstens tredje største permanente elv. Middelvannføringen ved utløpet fra Genersaretsjøen er 16m³/s, men kan variere fra 10 til 30m³/s.

Elvens fire hovedkildeområder:

  1. Hasbani (hebraisk: שניר senir, arabiska: الحاصباني hasbani), som begynner i Libanon.
  2. Banyas (hebraisk: חרמון hermon, arabiska: بانياس banias), som har sitt utspring i kilder i karstlandskapet ved foten av Hermonfjellet.
  3. Dan (hebraisk: דן dan, arabisk: اللدان leddan) som også har sitt utspring ved foten av Hermonfjellet.
  4. Ayoun (hebraisk: עיון ayoun, arabisk: عيون ayoun), som begynnerr i Libanon.

De fire elvene går sammen i nordre Israel, nær kibbutzen Sede Nehemya. Elven renner videre til Hulasjøen, omkring 70 meter over havnivå, og fortsetter siden til Genesaretsjøen (Galileasjøen) i Galilea. Etter Galileasjøen saktner elven og begynner meandrere. To elver kommer østfra og anslutter til Jordan, nemlig Yarmouk og Jabbok. Tilslutt når elven Dødehavet, ca. 400 meter under havnivå.

Omtale i Bibelen[rediger | rediger kilde]

Elven blir omtalt spredte steder i Bibelen, blant annet som kilden til «Guds hage», ei stor, fruktbar slette. Den er også omtalt som grenseelven mellom «to stammer og den halve stammen» i øst og «ni stammer og halve Manassestammen» som ledet av Josva bosatte seg på Vestbredden.

Jesus skal ha blitt døpt i elven da han var omtrent 30 år.

Videre lesning[rediger | rediger kilde]

  • Nina Drolsum Kroglund: Vann – kilde til konflikt eller samarbeid? : Jordanvassdragets historie. Kolofon Oslo 2008. 156 s. ISBN 978-82-300-0450-0
geografistubbDenne geografirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)