Johnny Reimar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Johnny Reimar
Født12. juni 1943[1]Rediger på Wikidata (80 år)
Odense
BeskjeftigelseMusiker, sanger, stemmeskuespiller, manusforfatter Rediger på Wikidata
NasjonalitetDanmark
Musikalsk karriere
Nettstedhttp://www.johnnyreimar.dk/
IMDbIMDb

Johnny Reimar (døpt Reimar Kristensen, født 12. juni 1943 i Odense) er en dansk sanger, gitarist, produsent, tekstforfatter og TV-vert. Han fikk sitt gjennombrudd i 1961, hvor han som en del av The Cliffters debuterte på plate, og samtidig endret navnet til Johnny Reimar.

Etter å ha spilt i skoleorkestret på Korsløkkeskolen, vant han i 1958, som 15 åring, sammen med sitt band The Ready Rock Boys en amatørkonkurranse i Fyns Tivoli. Samme år debuterte han med sin første profesjonelle jobb, ved innvielsen av AllesøhallenFyn. I 1959 skiftet han band til The Cliffters og gikk to år senere inn på førsteplassen på den danske singlehitlisten med hiten «How Wonderful to Know». Deretter turnerte de i Tyskland og Nord-Europa og opptrådte i 1962 som backingband i Cirkusrevyen.[2] I 1963 ble The Clifters oppløst og Johnny Reimar dannet i stedet bandet The Scarlets, som også hurtig ble populære og fikk flere hits på den danske hitlisten.

I 1964 skiftet han fra å synge engelskspråklig rock til å bli solist på dansk, da han sang inn «Lille Fregnede Louise», som solgte over 100 000 eksemplarer. Sangen var hentet fra Sverige, hvor gruppen Sven-Ingvars hadde hatt stor suksess med å kombinere den nye piggtrådmusikken med den tradisjonelle schlageren, og Reimars danske utgave var det første seriøse forsøket på det samme i Danmark.

Deretter hadde han flere hits, blant annet «Du burde købe dig en tyrolerhat» (Ich kauf mir lieber einen Tyrolerhut) (1969), «Sikk' en fest vi har haft nu i nat» (Pretty maid) (1972), «Olé det var i Spanien» (1972), «Bind dit gule hårbånd» (Tie a Yellow ribbon) (1972) og «Eviva Espana» (1972), samt senere den uoffisielle fotballsangen «Halli, halli, hallo – vi vinder i Mexico» (1986). I 1970 lanserte Johnny Reimar sin Party-serie, som til sammen har solgt mer enn én million eksemplarer. Omkring starten av 1980-årene fikk han dessuten suksess med hiten «Smølfesangen», som han turnerte landet rundt med sammen med Smølferne. I 1987 deltok han i Dansk Melodi Grand Prix med sangen «Sig mig hva' du ude på». Samme år ble The Cliffters dannet på nytt og de startet en turné med over 2 000 konserter.

I sommeren 1999 fikk Reimar på Roskildefestivalen firedobbelt platinaplate for en tredobbelt CD med Reimars største suksesser og oppnådde samtidig en slags kultstatus hos det unge publikum, ikke ulik den som Povl Kjøller hadde fått noen år tidligere.

Øvrig karriere[rediger | rediger kilde]

Ved siden av sin spirende musikerkarriere utdannet han seg i 1963 til reklametegner, men valgte i stedet å bli produsent og utviklet seg opp gjennom 1960-årene via sin ansettelse som innspillingssjef på Nordisk Polyphon, 1963–1971, til å bli en av de mest sentrale produsentene i Danmark. Han produserte således fra 1968 og fremover blant annet Savage Rose samt Ache og utga i 1973 Gnags' første album.

Fra Dansktoppens etablering i september 1968 og fremover var Reimar dessuten særdeles produktiv og stod for lanseringen av en lang rekke kjente danskktopkunstnere, deriblant Bjørn og Okay, Birthe Kjær og Familien Andersen. Det var også Reimar som sto bak Peter Bellis skifte til dansktoppmusikken i slutten av 1970-årene. I 1971 satte han opp musicalen Hair blant annet Brødrene Olsen, som han senere produserte i en årrekke.

Johnny Reimar ble i 1975 direktør for sitt eget produkjonsselskap Starbox – Johnny Reimar Productions, som leverte innspillinger til plateselskaper som Philips, Polydor og Sonet. Utover dette sto også selskapet for utgivelser under det selvstendige navnet Starbox og fikk blant annet suksess med utgivelsene av Tintin-hørespill.

I begynnelsen av 1980-årene ble han forlagsdirektør i Gutenberghus og ble deretter ansatt hos Jim Henson og Danmarks Radio, hvor han blant annet var medvirkende til å synkronisere dukkeserien Fragglerne på flere forskjellige språk.

Johnny Reimar har dessuten via sitt TV-produksjonsselskap TV1 Production produsert flere populære serier til TV-2, heriblandt Trolderik, Mario & Louigi og Open Sesame Street. Han har også opptrådt som TV-vert, hvor han blant annet var med i TV 2s barnequiz Kun for sjov samt programmet Fællessang fra Bakken – «Syng med på Bakken»DR1.

Johnny Reimar ble 2. september 2000 slått til ridder av Malteserordenen for sitt velgjørenhetsarbeid i Thailand og Grønland.[trenger referanse] I 2000 utgav Johnny Reimar sine erindringer under tittelen Mr. Showbiz – fra Rock til Ridder.

De mest kjente sangene[rediger | rediger kilde]

  • «Du burde købe dig en tyrolerhat»
  • «Lille fregnede Louise»
  • «Sikke'n fest»

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.universalmusic.fr[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Cirkusrevyens publikum får historisk overraskelse i aften». Arkivert fra originalen 11. desember 2013. Besøkt 17. september 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]