Hopp til innhold

Johnny Mnemonic (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Johnny Mnemonic
Generell informasjon
SjangerAction / Science fiction / Cyberpunk
Utgivelsesår1995
Prod.landUSA / Canada
LengdeUSA: 96 min.
Japan: 103 min.
SpråkEngelsk / Japansk
Bak kamera
RegiRobert Longo
ProdusentDon Carmody
MusikkBrad Fiedel
Mychael Danna (Japansk utgivelse)
SjeffotografFrançois Protat
KlippRonald Sanders
Foran kamera
MedvirkendeKeanu Reeves
Dolph Lundgren
Beat Takeshi
Ice-T
Dina Meyer
Henry Rollins
Udo Kier
Von Flores
Annen informasjon
BudsjettUSD 26 000 000[1]
TotalomsetningUSD 19 075 720[1]
Prod.selskapTriStar Pictures
Premiere26. mai 1995
Eksterne lenker

Johnny Mnemonic er en cyberpunkfilm fra 1995, løst basert på novellen «Johnny Mnemonic» av William Gibson. Tittelens karakter, en mann med en kybernetisk hjerne implantat designet for å lagre informasjon, blir spilt av Keanu Reeves. Filmen skildrer Gibsons dystopiske syn på fremtiden med en verden dominert av megacorporations og med sterke østasiatiske påvirkninger. Filmen har fått en kultstatus i årenes løp for sine dystopiske og virtuelle temaer.

Filmen ble regissert av Robert Longo tatt opp i Canada, med Toronto og Montréal. En rekke lokale monumenter, deriblant Torontos Union Station og Montréals horisont og Jacques Cartier Bridge, er fremtredende.

Filmen hadde premiere i Japan første 15. april 1995, med en lengre versjon (103 min) som er nærmere regissørens klipp og har en tidligere komponert score ved Mychael Danna, annerledes redigering, og flere scener med den japanske stjerne Takeshi Kitano og Dolph Lundgren spesielt.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

I år 2021 er samfunnet dypt engasjert i et virtuelt internett, som har en degenerativ effekt referert til som "nerve attenuation syndrome" eller NAS. Et annet viktig spørsmål er overtakelsen av samfunnet av store bedrifter, hvorav mange er basert i Øst-Asia. I Japan brukes den japanske mafiaen Yakuza for å håndheve lovverket. Deres brutale taktikk gjør at overføring av data har blitt en farlig virksomhet. Johnny (spilt av Keanu Reeves) er en kurer med en datalagringsenhet implantert i hjernen, slik at han diskret kan få med seg informasjon som er alt for følsom til å overføre over Internett. Dette er en lukrativ jobb, men implantatet har kostet Johnny alle barndomsminnene hans, og han ønsker å få implantatet fjernet i ett forsøk på å gjenopprette minnene.

Sjefen hans, Ralfi, tildeler ham en jobb som kan dekke kostnadene ved operasjonen (som er ekstremt kostbar) og sender Johnny til Beijing for å motta informasjonen. Johnny får beskjed om at informasjonen overstiger den nåværende minne-kapasiteten på 80 gigabyte, men han skaffer en enhet som dobler mengden informasjon han kan holde. Johnny møter klienten, en gruppe forskere som ønsker at han skal bære 320 gigabyte med informasjon. Johnny godtar dette, vel vitende om at det er snakk om så mye informasjon at noe av dette kommer til å lastes opp direkte i hjernen hans - noe som kan forårsake psykisk skade og dødsfall hvis informasjonen ikke blir fjernet i løpet av få dager. Johnny laster opp dataene, og forskerne velger tre tilfeldige bilder fra en TV-skjerm for å bruke som krypteringsnøkkel. Akkurat i det forskerne skal sende nøkkelen til en mottaker i New Jersey, blir de drept av Yakuza. Johnny klarer å unnslippe med en del av krypteringsnøkkelen.

Når han kommer tilbake til New Jersey, forfølges Johnny av Pharmakom, et globalt farmakologisk selskap. Sjefen for selskapet, Takahashi, hyret Yakuza for å gjenopprette dataene. Imidlertid ønsker Yakuza, ledet av Shinji, å ta alle dataene selv. Johnny oppdager at Ralfi arbeider for Yakuza, og forbereder seg på å drepe Johnny. Men Johnny blir reddet av Jane, en livvakt. Jane tar med seg Johnny til Spider, en doktor som installerer implantater i hjernen til folk. Spider avslører at han og hans allierte var den tiltenkte mottakeren av dataene Johnny sitter på, som de mener er kur mot NAS - som herjer menneskeheten på grunn av overdreven avhengighet av teknologi og Internett. Spider påstår at Pharmakom oppdaget denne kuren, men at de nektet å publisere den. Men uten den komplette krypteringsnøkkelen kan ikke Spider gjenopprette alle dataene, og heller ikke fjerne implantatet på en trygg måte uten å drepe Johnny eller ødelegge dataene.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Keanu Reeves

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Johnny Mnemonic (1995)». Box Office Mojo (IMDb). Besøkt 5. april 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]