John Surman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
John Surman
John Surman 2.jpg
Født 30. august 1944 (72 år)
Tavistock
Nasjonalitet Storbritannia
Utmerkelser Spellemannprisen i jazz, Spellemannprisen i jazz, Paul Acket Award

John Surman

John Douglas Surman (født 30. august 1944 i Tavistock, England) er en britisk jazzmusiker (saksofoner, bassklarinett og synthesizer) og komponist. I tillegg til jazz, har han også komponert musikk til flere danseoppsetninger og filmmusikk.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Han ble først kjent som barytonsaksofonist i Mike Westbrook Band midt på 1960-tallet. Etterhvert begynte han også å spille sopransaksofon og bassklarinett. Hans første plateinnspilling var med Peter Lemer Quintet i 1966. Han deltok deretter på innspillinger med jazzorkestrene til Mike Westbrook og Graham Collier og bluesrockmusikeren Alexis Korner før han i 1968 ga ut den første platen under eget navn.

I 1969 startet han den anerkjente og innflytelsesrike gruppen The Trio sammen med to utflyttede amerikanske musikere, bassist Barre Phillips og trommelager Stu Martin. Midt på 1970-tallet startet han gruppen S.O.S., en av de første gruppene innen jazz som kun bestod av saksofonister, sammen med altsaksofonist Mike Osborne og tenorsaksofonist Alan Skidmore. I denne perioden deltok han også på flere innspillinger med musikere som saksofonist Ronnie Scott, gitarist John McLaughlin, orkesterleder Michael Gibbs, trombonist Albert Mangelsdorff og pinaist Chris McGregors band Brotherhood of Breath.

I 1972 spilte han inn albumet Western Home som var det første av flere soloalbum hvor han spilte alle instrumenter selv ved hjelp av overdubbing (innspilling lag på lag). Her brukte han også synthesizere som han hadde begynt å eksperimentere med. I 1975 deltok han med på innspillingen av albumet Citadel/Room 315 som ble det siste i samarbeid med Mike Westbrook og hans band. Surman spilte flere kraftfulle soloer på både baryton- og sopransaksofon og på bassklarinett og albumet blir av flere ansett for være det beste han gjorde sammen med Westbrook.

Surman samarbeider fortsatt med flere av de musikalske prosjektene som ble startet på 1970-tallet. Blant dem er en kvartett med pianist John Taylor, bassist Chris Laurence og trommelsager John Marshall, samarabeidet med den amerikanske trommeslageren og pianisten Jack DeJohnette og samarbeidet med den norske sangeren Karin Krog som han har vunnet to Spellemannpriser i klassen jazz med: Spellemannprisen 1999 for albumet Bluesand og Spellemannprisen 2013 for albumet Songs about This and That. I tillegg har han samarbeidet med ECM (plateselskap) siden slutten av 1970-tallet.

De siste årene har han komponert flere musikksuiter hvor han spiller sammen med, for han, uvante musikalske konstellasjoner. Blant annet sammen med kirkeorgel og kor (Proverbs and Songs, 1996), med en strykekvartett (Coruscating, 1999) og med London Brass og Jack DeJohnette (Free and Equal, 2001). Han har i tillegg spilt i trio sammen med den tunisiske Oud-musikeren Anouar Brahem og bassist Dave Holland (Thimar, 1997) og har framført sanger av John Dowland sammen med vokalist John Potter (In Darkness Let Me Dwell, 1999).

Blant andre musikere han har samarbeidet med er bassist Miroslav Vitous, orkesterleder Gil Evans, pianist Paul Bley, gitaristene Terje Rypdal og John Abercrombie, og trompetist Tomasz Stanko.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]