John Joseph Keane

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
John Joseph Keane
Født22. sep. 1839Rediger på Wikidata
Ballyshannon
Død22. juni 1918[1][2]Rediger på Wikidata (78 år)
Dubuque
BeskjeftigelseKatolsk prest (1866–), katolsk biskop (1878–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Katolsk erkebiskop (1900–1911)
  • biskop (1878–1888)
  • titulærbiskop (1888–)
  • titulær erkebiskop (1897–)
  • titulær erkebiskop (1911–) Rediger på Wikidata
Utdannet vedSt. Charles College, Maryland
St. Mary's Seminary and University
NasjonalitetUSA
GravlagtIowa
UtmerkelserÆresdoktor ved université Laval (1889)[3]
Signatur
John Joseph Keanes signatur

John Joseph Keane (født 12. september 1839 i Ballyshannon i County Donegal i Irland; død 22. juni 1918 i Dubuque i Iowa i USA) var en irsk-amerikandk katolsk prelat og biskop av Richmond og senere erkebiskop av Dubuque.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han var syv år gammel da hans foreldre Hugh og Fannie (neé Connolly) Keane emigrerte med han og hans to brødre og to søstre til Nord-Amerika. De kom til Saint John i New Brunswick i Canada i 1846, og flyttet i desember 1848 til Baltimore i USA.

John Joseph Keane ble utdannet ved Saint Charles College i Ellicott City i Maryland, and at Saint Mary's Seminary i Baltimore i Maryland.

Prest[rediger | rediger kilde]

John Joseph Keane ble presteviet 2. juli 1866 for erkebispedømmet Baltimore av erkebiskop Martin John Spalding.

Han bidro til opprettelsen av både Catholic Total Abstinence Union of America og Catholic Young Men's National Union i 1872, og Carroll Society i 1873.[4] Han etablerte også Tabernacle Society i Washington som virket for å understøtte fattige menigheter rundt om i landet.[5]

Biskop av Richmond[rediger | rediger kilde]

Pave Leo XIII utnevnte ham den 26. mars 1878 til biskop av Richmond. Han ble bispeviet den 25. august samme år av sin forgjenger som var blitt erkebiskop av Baltimore, James Gibbons. Medkonsekrerende var biskopen av Wheeling, John Joseph Kain, og koadjutorbiskopen av Chicago, Thomas Patrick Roger Foley.

Som biskop etablerte Keane Confraternity of the Holy Ghost i sitt bispedømme. Han publiserte A Sodality Manual for the Use of the Servants of the Holy Ghost i 1880. Trass i motbør etablerte han skoler og kirker for katolske svarte i bispedømmet. Han engasjerte seg overfor protestantiske grupper for å opplyse dem om katolsk lære.

I 1884 deltok biskop Keane på det tredje plenarkonsil i Baltimore i Maryland. Plenarkonsilet utnevnte ham i mai 1885 til komiteen for grunnleggelsen av et katolsk universitet i USA.

Rektor for Catholic University of America[rediger | rediger kilde]

Biskop Keane ble utnevnt til den første rektor Catholic University of America i 1886. Til å begynne med kombinerte han det med oppgaven som biskop av Richmond, noe som viste seg å bli for sprikende. Den 12. august 1888 gav han avkall på bispedømmet Richmond, og ble to dager etter gjort til titulærbiskop av Iasus.

Keane fikk ry på seg som dyktig administrator og folketaler som ofte ble sitert i pressen.[4] Han ble betraktet som eksponent for den mer progressive del av det katolske hierarki,. Han gikk inn for Knights of Labor og tok del i cahenslyisme-kontroversen. Han gikk inn for rask amerikanisering av immigranter, full representasjon for den katolske kirke i Parliament of the World's Religions i Chicago, og engasjerte seg i skolespørsmål. Hans demokratiske og liberale oppfatninger skaffet ham motstandere blant konservative i det amerikanske hierarki og i Vatikanet.

Fra 1889 var han medlem av American Philosophical Society.[6]

I 1896 ble Keane tvunget til å fratre som rektor for universitetet.

Til Roma[rediger | rediger kilde]

Den 29. januar 1897 titulærerkebiskop av Damascus. Han reiste til Roma der han i to år var kannik ved Lateranbasilikaen, assistent til den pavelige trone, og rådgiver til Kongregasjonen for troens utbredelse. Han resiedert på to rom i Pontifical Canadian College.

Erkebiskop Keane ble under amerikanisme-kontroversen angrepet som «a rationalist, throwing all dogma over to modern ideas.»[4] Han forsvarte seg mot angrepene for å forsvare sitt gode navn. I 1899 ble Keane lødt fra sine oppgaver i Roma og gitt i oppgave å oppdrive pengestøtte til Catholic University of America, som hadde fått finansielle problemer.

Erkebiskop av Dubuque[rediger | rediger kilde]

Pave Leo XIII utnevnte ham til slutt til erkebiskop av Dubuque, den 24. juli 1900.

Som erkebiskop inntok han en ledende rolle i støtten til Catholic Young Men's National Union og Total Abstinence Union of North America, og talte meget om måtehold, utdannelse og amerikanske institusjoner. Han oppmuntret til høyere utdannelse og vvidereutdannelse av presteskapet, og styrket lærerstab og fasiliteter ved St. Joseph's College i Dubuque. Keane etablerte 12 akademier for jenter og to for gutter i erkebispedømmet.

Den 15. januar 1902 opprettet paven bispedømmet Sioux City som tok over hele den vestre halvdel av erkebispedømmet. Erkebiskop Keanes venn og medarbeider fra Catholic University, fader Philip Joseph Garrigan, ble utnevnt til Sioux Citys første biskop.

Fratreden[rediger | rediger kilde]

Da helsen begynte å svikte ham bad han pave Pius X om at det ble utnevnt enten en hjelpebiskop eller en koadjutorbiskop for å avlaste ham. Men det ville ikke paven. Da søkte erkebiskop Keane om å få fratre som erkebiskop av Dubuque, noe paven innvilget den 28. april 1911. Hans etterfølger ble biskop James John Keane. De to var ikke i slekt. Noen lokale katolikker trakk sammenligninger mellom de to; John Keane ble kalt «Sugar» for sitt milde og generøse vesen, mens James Keane fikk tilnavnet «Hickory» for sin strengere fremtoning.

Som pensjonist residerte erkebiskop John J. Keane i katedralens prestegård i Dubuque.

Han døde den 12. juni 1918 i Dubuque, og ble gravlagt på Mount Olivet Cemetery i Key West, i Iowa.

Et utvalg av erkebiskop Keanes skrifter og taler ble redigert av Maurice Francis Egan og utgitt som Onward and Upward: A Year Book (Baltimore, 1902). I 1939 ble Loras Hall på Loras College ombenevnt til Keane Hall til ære for både John og James Keane.[7]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dictionary of Irish Biography, oppført som John Joseph Keane, Dictionary of Irish Biography-ID 004404[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Social Networks and Archival Context, oppført som John J. Keane (bishop), SNAC Ark-ID w6jd691c, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.ulaval.ca[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b c Ahern, P.H. Keane, John Joseph New Catholic Encyclopedia, vol VIII (New York: McGraw-Hill, 1967) 139.
  5. ^ Keane, John J Arkivert 26. juli 2011 hos Wayback Machine. Arkivert 2011-07-26 hos Wayback Machine.
  6. ^ «Member History: John J. Keane». American Philosophical Society. Besøkt 18. oktober 2018. 
  7. ^ «Keane Hall: A Loras Icon – Loras College Daily». daily.loras.edu. Besøkt 27. mai 2022. 
  8. ^ keanej, lest 31. mars 2023