John Francis O'Hara

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
John Francis O'Hara
John Francis O'Hara.jpg
Født1. mai 1888[1]
Ann Arbor
Død28. august 1960[2] (72 år)
Philadelphia
Gravlagt Basilica of the Sacred Heart, University of Notre Dame
Utdannet ved Catholic University of America, University of Notre Dame
Beskjeftigelse Katolsk prest (1916–)[3]
Nasjonalitet USA

Coat of arms of John Francis O'Hara.svg

John Francis O'Hara C.S.C. (født 1. mai 1888 i Ann Arbor i Michigan i USA, død 20. august 1960 i Philadelphia) var en av den katolske kirkes kardinaler. Han var erkebiskop av Philadelphia 19511960. Han ble kreert til kardinal i 1958 av pave Johannes XXIII.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

John Francis O'Hara var det fjerde av ti barn av John O'Hara og Ella Thornton. Faren var en leder innen det stedlige irsk-amerikanske miljø, publiserte en ligen avis og var aktiv i republikanske kretser.[4] Han og familien flyttet til Bunker Hill i Indiana to måneder etter sønnens fødsel, og i 1989 til Peru i Indiana.

Han gikk på Peru High School faren i 1905 ble utnevnt av president Theodore Roosevelt til USAs konsul i Uruguay.[5] Familien flyttet til dette søramerikanske landet, der unge studerte ved Universidad Católica del Uruguay i Montevideo og ble personlig sekretær til Edward C. O'Brien, som var den amerikanske ambassadør til Uruguay.[6]

I 1906 dro O'Hara over til Argentina og tilbragte seks måneder på en kvegranch[6] Tilbake i Uruguay foretok han markedsundersøkelser for United States Department of State.[7] Han fortsatte med studiene, og fulgte med da faren ble forflyttet til Brasil.

Da han kom tilbake til USA i 1908 begynte O'Hara ved University of Notre Dame, der han også underviste i spansk for delfinansiering av studieutgiftene. I 1910 ble han et grunnleggende medlem av Notre Dames Knights of Columbus Council 1477, det første KofC College Council.

John Francis O'Hara studerte filosofi og teologi ved University of Notre Dame i Indiana og i Washington, D.C. og i Pennsylvania. I 1912 trådte han inn i kongegasjonen av Det hellige Kors.

Prest[rediger | rediger kilde]

Han ble presteviet 9. september 1916. Fra 1917 til 1939 underviste han ved univeritetet Notre Dame og var spirutual der, og senere viserektor og rektor.

Biskop[rediger | rediger kilde]

Den 11. desember 1939 utnevnte pave Pius XII han til titularbiskop av Mylasa og til hjelpebiskop ved det amerikanske militærordinariat. Bispevielsen ble foretatt av kardinal Francis Spellman den 15. januar året etter; med konsekrerende biskoper var biskopen av Fort Wayne, John Francis Noll, og dbiskopen av Indianapolis, Joseph Elmer Ritter.

Den 10. mars 1945 utnevnte pave Pius XII ham til biskop av Buffalo; han ble installert den 8. mai samme år. Han styrket det katolske skolevesen der, og eliminerte raseskillene i skoler og kirker. I 1946 ble han sammen med biskop Michael J. Ready av Columbus sendt til det amerikanskokkuperte etterkrigstidens Japan for å granske forholdene for de japanske katolikker.[4]

Erkebiskop[rediger | rediger kilde]

Den 23. november 1951 ble han utnevnt til erkebiskop av Philadelphia. Hans lederstil var annerledes enn forgjengeren, kardinal Denis Joseph Dougherty. Han åpnet ofte selv døren når noen ringte på, for «hvordan skulle jeg ellers møte de fattige?»[8] Under sin tid som erkebiskop etablerte erkebispedømmet 61 nye skoler, tre colleges for kvinner, og spesialskoler for psykisk utviklingshemmede, blinde og døve.[4] Fra 1955 restaurerte og utvidet han sin domkirke, Cathedral of Ss. Peter and Paul. Han kritiserte den amerikanske høyesteretts kjennelse mot å forby filmene La Ronde og M.[9] Han var ikke helt begeistret for radiolytting og fjernsynstitting og forelo i et hyrdebrev at katolikker kunne avstå for denne form for adstredelse under fastetiden.[10]

Kardinal[rediger | rediger kilde]

Pave Johannes XXIII opptok John Francis O’Hara den 15. desember 1958 som kardinalprest med tittelkirken Santi Andrea e Gregorio al Monte Celio i kardinalskollegiet. To år etter døde kardinal O'Hara etter kirurgi.[8]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ http://webdept.fiu.edu/~mirandas/bios1958.htm#Ohara
 2. ^ SNAC, 9. okt. 2017, John Francis O'Hara, w6k64wbx
 3. ^ oharaj
 4. ^ a b c «John Cardinal O'Hara». Our American Princes. 
 5. ^ «John Cardinal O'Hara». Notre Dame Center for Ethics and Culture. Arkivert fra originalen 11. november 2009. 
 6. ^ a b «The Story of Notre Dame». University of Notre Dame. 
 7. ^ Cardinal O'Hara High School Arkivert 30. april 2007 hos Wayback Machine. Archived 2007-04-30 at the Wayback Machine.
 8. ^ a b TIME Magazine. Milestones 5. september 1960
 9. ^ TIME Magazine. The Censors 1. februar 1954
 10. ^ TIME Magazine. The Busy Air 8. mars 1954

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • Thomas T. McAvoy: Father O’Hara of Notre Dame the cardinal archbishop of Philadelphia. Notre Dame, Indiana, 1967.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]