Johannes Lid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Johannes Lid
JohannesLid.png
Født11. januar 1886[1]
Voss[2][3]Rediger på Wikidata
Død29. september 1971[1] (85 år)
Oslo[4]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent, botanikerRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i OsloRediger på Wikidata
Ektefelle Dagny Tande Lid (1936–)[5]Rediger på Wikidata
Søsken Nils Lid, Brita LidRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Medlem av Det Norske Videnskaps-AkademiRediger på Wikidata

Johannes Lid (født 11. januar 1886Voss, død 29. september 1971) var en norsk botaniker og forfatter.

Familie[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av gårdbruker Ola Lid og Maria Bjørgum, og bror av etnologen Nils Lid. I 1936 giftet Johannes Lid seg med kunstneren og illustratøren Dagny Tande Lid.

Studier og yrkesliv[rediger | rediger kilde]

I 1912 tok han examen artium, og i 1924 fikk han graden cand.real. ved Universitetet i Oslo. I 1918 ble han assistent ved Norges landbrukshøgskole, og etter ett år i denne stillingen var han fra 1919 til 1956 konservator ved Botanisk museum i Oslo, det nåværende Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo. Han var leder for Norsk Botanisk Forening fra 1936 til 1942, og redaktør for foreningens publikasjoner.

Johannes Lid er best kjent for å ha skrevet oppslagsverket Norsk flora. Boka ble først utgitt i 1944, og har senere kommet i ny utgave med ca. 10 års mellomrom. Den 7. utgaven ble utgitt i 2005. Håndboka dekker ville planter i Norge. Boka har siden førsteutgaven vært regnet som standardverket for norsk flora. Den er illustrert av hans kone Dagny Tande Lid, som også markerte seg som illustratør og forfatter av andre verk.

Heder og æresbevisninger[rediger | rediger kilde]

Innen botanikken har Johannes Lid gitt navn til arten lidii eller lidianum og slekta Lidia. Slektsnavnet ble brukt av den islandske botanikeren Áskell Löve og den svenske botanikeren Doris Löve i 1975 på noen arktiske arter i korsblomstfamilien. Artene i slekta Lidia oppfattes av de fleste taksonomer nå som tilhørende tuearveslekta (Minuartia) som f.eks. tuearve M. biflora.

I anledning UiOs 200-årsjubileum ble bygningen som huser Botanisk museum den 2. september 2011 offisielt døpt om til Lids hus, etter ekteparet Lid.[6]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]