Johann Christoph Kellner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Johann Christoph Kellner
Født15. august 1736
Gräfenroda
Død1803
Kassel
Far Johann Peter Kellner
Beskjeftigelse Organist, komponist, musikkforsker, musikkteoretiker
Nasjonalitet Tyskland
Musikalsk karriere
Instrumentpipeorgel, orgel

Johann Christoph Kellner (født 15. august 1736 i Gräfenroda, i dag Ilm-Kreis, Thüringen, død 1803 i Kassel) var en tysk organist og komponist.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Kellners var sønn av den tyske komponisten Johann Peter Kellner. I 1754 gikk han på latinskole i Gotha, fra 1755 fikk han undervisning i satslære på hjemstedet Gräfenroda. Samme år startet han med å komponere sin første kantate-årgang under farens oppsyn.

I 1762 reiste Kellner gjennom Tyskland og Nederland, og tilbake igjen i Gräfenroda startet han i 1763 med sin andre kantate-årgang. I 1764 ble han organist i Kassel, fra 1772 hofforganist og kantor i den lutherske kirka. Han ble i disse stillingene livet ut.

Musikk[rediger | rediger kilde]

Kellner skrev en avhandling i musikkteori Grundriss des Generalbasses, op.16 pt.1 (Kassel, 1783, 1796), som han hadde stor suksess med.

De fleste av Kellners komposisjoner er for tangentinstrumenter og skrevet i en galant stil som påminner om farens komposisjoner, med homofone teksturer og sangbare melodier. Konsertene for cembalo eller piano peker framover mot den klassisistiske konserten og deler fellestrekk med hans samtidige C. P. E. Bach. Mange av Kellners verk var populære i samtiden.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]