Johan Zeier Cappelen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Johan Zeier Cappelen
Født18. desember 1913Rediger på Wikidata
Død16. september 2007Rediger på Wikidata (93 år)
Søsken Andreas Cappelen, Hans Johan Zeier CappelenRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Jurist, diplomatRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Storkors av Den islandske falkeordenRediger på Wikidata

Johan Zeier Cappelen (født 18. desember 1913Vang i Hedmark, død 16. september 2007) var en norsk jurist og diplomat.

Utdannelse og tidlig karriere[rediger | rediger kilde]

Cappelen tok juridisk embetseksamen i 1938 og praktiserte som dommerfullmektig i 1940. Under andre verdenskrig var han ansatt i Forsyningsdepartementet og i Oslo kommune. I 1946 fikk han stilling som sekretær for statsministeren, og i 1948 ble han byråsjef i Handelsdepartementet.

Utenrikstjenesten[rediger | rediger kilde]

Hans første stilling i Utenriksdepartementet (UD) var som byråsjef fra 1951. Året etter ble han tilknytta ambassaden i Washington D.C. som handelsråd. Fra 1956 var han Norges faste delegerte til FN og andre internasjonale organisasjoner i Genève. Seinere hadde han ambassadørposter i Rio de Janeiro 1960-1962, i Reykjavík og i Beograd. Han var deretter i flere år ekspedisjonssjef i Utenriksdepartementet. Hans siste post før pensjonering i 1981 var som ambassadør og fast delegert til FNs kontorer og internasjonale organisasjoner i Genève.

Cappelen var spesielt opptatt av den tredje verden og nedla et stort arbeid i forbindelse med etableringa av norsk utviklingshjelp.

Tillitsverv og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Cappelen var formann i Juristforeningen i 1936 og viseformann i Det norske Studentersamfund i 1939. I 1972 blei han utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden.

Familie[rediger | rediger kilde]

Johan Zeier Cappelen var bror av tidligere utenriksminister og mangeårig statsråd for Arbeiderpartiet, Andreas Cappelen, og tidligere sosialrådmann i Oslo, Hans Johan Zeier Cappelen. De tilhører den såkalte «Skiensgrenen» i den norske slekten Cappelen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lambrecht Haugen: Cappelen-slekten 1627-2008, Rosendal 2008

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]