Johan Ellefsen (forfatter)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Johan Ellefsen
Født15. juni 1888Rediger på Wikidata
Død18. apr. 1921Rediger på Wikidata (32 år)
BeskjeftigelseSkribent
NasjonalitetNorge
SpråkNorsk

Johan Fredrik Ellefsen (født 15. juni 1888, død 18. april 1921) var en norsk forfatter. Han utga de to romanene Doktor Friis og Advokat Wagner.

Slekt[rediger | rediger kilde]

Johan Ellefesen var sønn av Olaf Ellefsen (død 1917) og Birthe Marie von Westen Ellefsen. Faren hadde teologisk utdannelse og virket som lærer ved forskjellige folkeskoler i Kristiania. Morfaren Carl Arnoldus Müller var rektor ved Kristiania katedralskole og en viktig person i Kristianias teaterverden.

Liv[rediger | rediger kilde]

Ellefsen var elev ved latinlinjen på Kristiania katedralskole og tok examen artium i 1906. Deretter begynte han først å studere filologi ved universitetet, senere statsøkonomi. I studenttiden omgikkes han blant andre Arnulf Øverland og Helge Krog. På grunn av sykdom måtte han avbryte studiene og bestemte seg for å begynne å skrive. Ved siden av skaffet han seg en liten stilling på Universitetsbiblioteket.

Debutromanen, Doktor Friis, utkom i 1914 og ble rost av anmelderne. I 1916 fikk han en ny stilling som sekretær ved Vitenskapsakademiet, som han beholdt til 1919. I 1917 utga han sin andre bok, Advokat Wagner, som er påvirket av den gryende klassekampen. Bokens hovedperson slites mellom sin sosiale bevissthet og frykt for massen, en konflikt som også preget Ellefsen selv.

I 1919 bestemte Ellefsen seg for å leve som fri forfatter, og sa opp stillingen ved Vitenskapsakademiet, som ble overtatt av Sigurd Hoel. Han skrev bokanmeldelser i Norske Intelligenssedler og Dagbladet og teateranmeldelser i Morgenposten. I 1920 arbeidet han på et skuespill, men om vinteren ble han syk, og døde den påfølgende våren.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]