Joe McDonnell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Joe McDonnell
Født14. sep. 1951Rediger på Wikidata
BelfastRediger på Wikidata
Død8. juli 1981Rediger på Wikidata (29 år)
Maze fengselRediger på Wikidata
Gravlagt Milltown Cemetery[1]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse AktivistRediger på Wikidata
Nasjonalitet IrlandRediger på Wikidata
Medlem av Den provisoriske IRARediger på Wikidata

Joe McDonnell (irsk Seosamh Mac Domhnaill, født 14. september 1951, død 8. juli 1981) var et nordirsk medlem av Den provisoriske IRA (PIRA) som døde under sultestreiken i Nord-Irland 1981.

McDonnell ble født på Slate Street, en sidegate til den nedre delen av Falls Road i Belfast, og hadde ni søsken. Han gikk på en katolsk skole i nabolaget. I 1970 giftet han seg, og flyttet inn i sin svigerinnes hus i Lenadoon. Hennes hus var ett av bare to katolske i et protestantisk område, og det ble angrepet flere ganger.

Til tross for at han ikke var medlem av en illegal organisasjon eller hadde vært involvert i noen ulovlig aktivitet ble han internert på fangeskipet HMS «Maidstone». Der møtte han Gerry Adams, og begynte å bli involvert i militant republikanisme. Han ble senere flyttet til Long Kesh, der han satt i flere måneder. Etter løslatelsen sluttet han seg straks til PIRAs Belfastbrigade.

Under planleggingen av et brannbombeangrep på Balmoral Furnishing Company møtte han Bobby Sands. Under en skuddveksling mellom PIRA-medlemmene og sikkerhetsstyrker, Royal Ulster Constabulary og British Army, ble de to pågrepet sammen med Séamas Finucane of Seán Lavery. Alle ble dømt til fjorten års fengsel. Under rettssakene nektet de å akseptere at den britiske domstolen hadde jurisdiksjon i Irland.

Da sultestreiken begynte var McDonnell enig i aksjonistenes mål, men mente at sultestreik ikke var veien å gå, og ville heller gjennomføre en ulydighetskampanje. Han ble derfor ikke med i den første sultestreiken. Den endte etter at britene hadde gitt visse løfter, og da disse ikke ble fulgt opp begynte en ny runde. McDonnell var frustrert over det han så som løgner fra britene, og ble med. Under sultestreiken stilte han til valg for Sinn Féin til Dáil Éireann, og tapte såvidt i valgkretsen Sligo-Leitrim.

Etter 61 dager uten mat døde han den 8. juli 1981, som den femte av de sultestreikende. Han etterlot seg kone og to barn.

Bandet Wolfe Tones har spilt inn en sang om ham, «Joe McDonnell».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Find A Grave gravlund id 2135421, Find a Grave 112794230[Hentet fra Wikidata]