Jernbane i Etiopia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jernbane i Etiopia

Jernbanen i Etiopia består for tiden (2014) av en 784 kilometer smalsporet (sporvidde 1000 mm eller meterspor) linje mellom Addis Abeba og havnebyen Djibouti i nabolandet Djibouti. Linjen er under rehabilitering og skal elektrifiseres og konverteres til normalspor. I tillegg er en bybane under bygging i hovedstaden Addis Abeba. Bybanen bygges som normalsporet høybane - det vil si at sporet heves over gateplan på broer og pilarer. Etiopias samferdselsmyndigheter har lansert planer om omfattende jernbaneutbygginger, og ambisjonen er foreløpig (2014) et stamlinje-nettverk på 4 744 kilometer[1].

Historie[rediger | rediger kilde]

Alfred Ilg med familie på Dire Dawa stasjon før 1906

Keiser Menelik II av Etiopia ønsket å bedre kommunikasjonen i riket sitt, og ga den sveitsiske ingeniøren Alfred Ilg konsesjon til å bygge en jernbanelinje fra hovedstaden og til Djibouti ved kysten. I 1896 ga franske myndigheter tillatelse til å bygge en linje gjennom Djibouti (som på det tidspunktet var en franske koloni med navnet Fransk Somaliland). Senere i 1896 ble Compagnie impériale des chemins de fer éthiopiens (CIE) - Det keiserlige etiopiske jernbanekompaniet - grunnlagt av Alfred Ilg og den franske ingeniøren Chefneux. Selskapet hadde hovedkvarter i Paris. I 1902 var linjen mellom Djibouti og Dire Dawa fullført. I 1907 gikk selskapet konkurs og ble reorganisert og omdøpt til Compagnie du chemin de fer franco-éthiopien (CFE) i 1908. Byggearbeidet kom i gang igjen mot slutten av 1909. I 1917 var linjen ferdig til Addis Abeba.

Etter at Italia beseiret Keiserriket Etiopia i den andre italiensk-abessinske krigen i 1936, planla de italienske okkupantene utvidelser av jernbanenettet. Utbruddet av andre verdenskrig satte imidlertid en stopper for planene før arbeidet hadde kommet i gang. I 1959 ble jernbanelinjen nasjonalisert. I 1977 løsrev Djibouti seg fra Frankrike, men avtalen om å tillate adgang for etiopiske tog ble videreført. I 1981 ble jernbanelinjen overtatt av det binasjonale selskapet Compagnie du chemin de fer djibouto-éthiopien (CDE). Selskapet er eid og drevet i samarbeid av Etiopia og Djibouti. I 2011 stoppet all trafikk på linjen, og et rehabiliteringsprogram støttet av EU ble startet. Prosjektet som omfattet ny skinnegang men ikke konvertering til normalspor, stoppet opp i 2013.

I mai 2014 startet kinesiske selskaper å legge nytt normalspor fra Dire Dawa på det som skal bli det nye sporet mellom Addis Abeba og Djibouti. Jernbanelinjen skal bygges etter kinesisk standard med kinesiske signalsystemer, og skal dimensjoneres for hastigheter opp til 120 km/t. Linjen skal elektrifiseres og er planlagt ferdig på slutten av 2015. Hele prosjektet er kostnadsberegnet til 4 milliarder US dollar[2].

Bybane i Addis Abeba[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Bybanen i Addis Abeba

Bybanen som går i bro over en rundkjøring.

I 2012 startet det kinesiske selskapet China Railway Group Limited (CREC) arbeidet med å bygge en bybane i Etiopias hovedstad Addis Abeba. Bybanen skal elektrifiseres med 15 kilovolt vekselstrøm forsynt via luftledning. For å sikre stabil strømtilførsel skal bybanen få et eget strømforsyningsnett uavhengig av byens eget ustabile strømnett. Den normalsporede banen skal bli totalt 34 kilometer lang med dobbeltspor hele veien. Bybanen åpnet 19. september 2015, og trafikkeres av kinesisk-bygde togsett.[3]

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]