Tyra Danebod

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tyra Danebod
Thyra Dannebod - Gorm the Old.jpg
Født900[1]Rediger på Wikidata
Hertugdømmet SlesvigRediger på Wikidata
Død958Rediger på Wikidata
Ektefelle Gorm den gamleRediger på Wikidata
Barn Harald Blåtann, Canute DanaástRediger på Wikidata
Nasjonalitet DanmarkRediger på Wikidata

En 1800-talls fortolkning av hvordan Tyra Danebod gir ordre om bygge festningsverket Danevirke.

Thyra Danebod var en dansk dronning, gift med kong Gorm den gamle og mor til Harald Blåtann. Man antar at hun ledet en hær mot tyskerne.

Tyra har blitt referert til som en kvinne med stor klokskap. Den eneste skriftlige kilden som bekrefter henne som noe annet en sagndronning er tekstene på runesteinene på Jellinge. Tilnavnet «Danebod» er avledet av de to siste ord på «Den lille Jellingsteinen»: «Danmarks bod». Det er likevel noe usikkert om teksten henviser til henne eller Gorm, og faktisk også hva ordet betyr.

Framsiden av den lille Jellingsteinen.

Da Gorm reiste steinen som minne over Tyra må man gå ut fra at hun døde før ham, altså en gang før år 958. Ut ifra det kan har man antatt at hun ble født helt i begynnelsen av 900-tallet, men vi vet lite om hennes opprinnelse. Det er motstridende opptegnelser om hennes foreldre. Saxo Grammaticus sier at hun var datter av «Æthelred, konge av England», hvilket i så fall må ha vært Ethelred av Wessex, men denne informasjonen regnes ikke som sannsynlig eller troverdig. Snorre Sturlason, som skrev over 300 år etter at Tyra levde, mener at hennes far var en konge eller jarl av Jylland eller kanskje Holstein (som i dag er et område i Nordtyskland) og het Harald Klakk Halvdansson. Uansett riktighet er Snorre langt mer troverdig enn Saxo.

Tradisjonen vil ha det til at hun var ansvarlig for å bygge Danevirke, en forsvarmur langs grensen helt syd i Danmark. Den lille Jellingsteinen som Gorm reiste, refererer som nevnt til henne som «Danmarks bot», mest sannsynligvis i betydningen «den som bøtet på/forbedret/hjalp Danmark». Det kan henspille på at hun ledet en hær mot tyskerne.

Tradisjonen vil også ha det til at før Tyra aksepterte å gifte seg med Gorm insisterte hun på at han bygget et nytt hus som hun kunne sove i for de første tre nettene av vinteren. For hver av nettene drømte hun en drøm. Drømmene ble fortalt på bryllupsfesten og fortolket, skjønt de var ikke originale ved at de imiterer drømmene Farao hadde som ble fortolket av Josef i Første Mosebok: oksespannet som kommer opp av havet (fruktbar høst) og fugler (ære for den konge som skal bli født). Med Gorm født hun senere Harald Blåtann som etterfulgte Gorm som konge av Danmark.

En annen myte som ble fortalt var at hennes datter ble fanget av troll og fraktet vekk til et rike som langt nord, hinsides Hålogaland og Bjarmeland.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Virtual International Authority File, VIAF-ID 3550701, besøkt 25. mai 2018[Hentet fra Wikidata]