Jean-Claude van Damme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jean-Claude van Damme
FødtJean-Claude Camille François Van Varenberg
18. okt. 1960[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (63 år)
Sint-Agatha-Berchem
BeskjeftigelseKampsportutøver, skuespiller Rediger på Wikidata
EktefelleGladys Portugues (19871992)
Darcy LaPier (19941997)
Gladys Portugues (1999–)
FarEugene Van Varenberg
MorEliana Van Varenbergh
BarnKristopher Van Varenberg
Bianca Bree
NasjonalitetBelgia
UtmerkelserOffiser av Kroneordenen
Aktive år1983
Kjente rollerGuile
Nettstedhttps://www.jcvdworld.com/
IMDbIMDb

Jean-Claude Van Damme (født Jean-Claude Camille François Van Varenberg den 18. oktober 1960 i Sint-Agatha-Berchem i Belgia) er en belgisk skuespiller. Han slo igjennom som skuespiller i filmen No Retreat, No Surrender i 1985, og etter dette har han også selv skrevet manus til filmer hvor han selv har hovedrollen.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Jean-Claude Van Damme kommer fra en tospråklig belgisk kommune som er del av hovedstadsområdet Brussel. Han er sønn av en blomsterhandler.[5] Han begynte å utøve kampsporter ved elleve års alder, introdusert av sin far Eugene Van Varenberg. Han begynte med Shotokan-karate og studerte senere kickboksing, taekwondo og muay thai (thaiboksing).

Skuespiller[rediger | rediger kilde]

I 1984 spilte han i den korte komediefilmen Monaco Forever, men det viste seg at det ikke ble noen suksess. Jean-Claudes venn fra Belgia sa at Jean-Claude burde skifte etternavn, fra Varenberg til Damme. Da han spilte inn filmen No Retreat, No Surrender var det fortsatt ikke noen suksess, men det var en mann som var filmregissør og spurte Van Damme om han ville prøve å spille i filmen Bloodsport.

Van Damme reiste til Hongkong og spilte inn filmen. Det viste seg at Bloodsport var en veldig enkel film basert på en påstått sann historie.[trenger referanse] Dessverre[trenger referanse] ble den regnet som for dårlig til at den kunne vises på kino. Van Damme ga ikke opp så lett, han ble med på å redigere filmen så den kunne bli vist på kino og det gjorde den. Filmen Bloodsport ble en verdenssuksess. Etter filmen Kickboxer i 1989 ble Van Damme en verdenskjent skuespiller.

Van Damme har hatt noenlunde samme roller i alle sine filmer, som helt og karatemester, men i 2001 møtte Van Damme regissøren Ringo Lam, og Ringo rådet Van Damme til å ta noen nye sjanser, utvide rollearsenalet sitt med nye roller og ikke bare roller liknende dem i Bloodport og Kickboxer.

For filmen Replicant fikk han overbevist kritikere om at han ikke bare var en skuespiller som kunne karate og gebrokkent engelsk. I 2003 vant Jean-Claude Van Damme pris for beste mannlige hovedrolle for filmen I Helvetes Forgård, igjen med regissøren Ringo Lam.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Munzinger Personen, oppført som Jean-Claude Van Damme, Munzinger IBA 00000021692, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Discogs, oppført som Jean Claude Van Damme, Discogs artist-ID 2184102, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ filmportal.de, oppført som Jean-Claude Van Damme, Filmportal-ID 930a5fba83ba443fa492c5747879c89d, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Social Networks and Archival Context, oppført som Jean-Claude Van Damme, SNAC Ark-ID w6gx4j5v, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ http://www.filmreference.com/film/93/Jean-Claude-Van-Damme.html

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]