Jambol

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jambol
Ямбол (bulgarsk)
Jambol

Flagg

Våpen

LandBulgaria Bulgaria
FylkeJambol oblast
KommuneJambol
TidssoneØsteuropeisk tid
Areal91 km²
Befolkning85 966 (2010)
Bef.tetthet944,68 innb./km²
Høyde over havet114 meter
NettsideNettside

Jambol
42°29′4″N 26°30′31″E

Gammel tyrkisk arkitektur i Jambol sentrum

Jàmbol (bulgarsk Ямбол) er en by og kommune sydøst i Bulgaria, i det historiske landskapet Trakia.

Byen dekker et areal på 91 km² på begge sider av elven Tundzja, og har om lag 85 000 innbyggere. Jambol er hovedstaden i fylket (oblast) med samme navn, Jambol oblast.

Historie[rediger | rediger kilde]

Området rundt Jambol har hatt bosetting siden neolittisk tid. Dagens Jambol ble først grunnlagt som romersk by i år 293 av den romerske keiseren Diokletian, under navnet Diospolis. Med den bulgarske ekspansjonen på slutten av 500-tallet og opprettelsen av det første bulgarske riket i 681, ble Jambol, sammen med hele område syd for Balkanfjellene (det antikke Hemus), en del av Bulgaria på begynnelsen av 700-tallet. I 1373 ble Jambol erobret av tyrkere og underlagt Det osmanske riket, hvor byen vokste til et viktig regionalt senter. Byen ble befridd av russiske styrker i 1878, hvorpå den ble en del av det autonome Øst-Rumelia, som deretter i 1886 ble forent med resten av Bulgaria (dagens bulgarske stat).

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Byen huser flere historiske severdigheter fra Det osmanske riket, blant annet en moské og en tyrkisk basar fra begynnelsen av 1500-tallet. Området rundt byen er også blant de rikeste i Bulgaria på arkeologiske utgravningssteder.

Idrett[rediger | rediger kilde]

Kjente fra Jambol[rediger | rediger kilde]

Jambols vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]