Jakten på lykke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jakten på lykke
orig. The Pursuit of Happyness
Generell informasjon
UtgivelsesårUSAs flagg 15. desember 2006
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde117 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiGabriele Muccino
ProdusentSteve Tisch
James Lassiter
MusikkAndrea Guerra
Foran kamera
MedvirkendeWill Smith
Jaden Smith
Thandie Newton
Annen informasjon
Budsjett$55 million
Prod.selskapColumbia Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

The Pursuit of Happyness er en amerikansk biografisk dramafilm fra 2006, basert på Chris Gardner sin nesten ett år lange kamp mot bostedsløshet samtidig som han prøvde å ta vare på den fem år gamle sønnen sin. Filmen blir regissert av Gabriele Muccino, manus er skrevet av Steven Conrad, og Will Smith har hovedrollen som den hjemløse Chris Gardner. Smiths sønn Jaden Smith har rollen som Gardners unge sønn, Christopher Jr. Filmen ble produsert av Columbia Pictures, og kom på amerikanske kinoer den 15. desember 2006. For sin opptreden ble Will Smith nominert til en Oscar og en Golden Globe for Beste skuespiller.

Handling[rediger | rediger kilde]

I 1981 i San Francisco, investerer selgeren Chris Gardner (Will Smith) alle sparepengene sine i nye røngten-skannere som han prøver å selge videre. Samtidig som han prøver å selge produktene sine, får han problemer med å betale alle regningene sine, og de økonomiske problemene lager en enda større kile i forholdet til hans kone Linda (Thandie Newton), som arbeider på hotell. Mangelen på et stabilt økonomisk forhold fører til ytterligere belastninger er på ekteskapet deres. I det Gardner prøver å selge en skanner, møter han Jay Twistle (Brian Howe), som er leder for et meglerhus, og Gardner imponerer ham ved å løse en Rubiks kube i løpet av en kort taxi-tur. Når Jay forlater drosjen, mangler Gardner nok penger til å betale. Han velger å stikke av, noe som resulterer i at han blir jagd inn i en t-banestasjon. Gardner kommer seg på et tog, men mister en av sine skannere i prosessen. Hans nye vennskap med Jay gjør at Chris får tilbud om å bli aksjemegler.

Dagen før intervjuet i aksje-selskapet, godtar Gardner å male leiligheten han leier, for å utsette å måtte flytte ut fordi han har problemer med å betale leie. Samtidig som han er opptatt med å male kommer politiet på grunn av hans mange parkeringsbøter som han ikke har betalt for. Gardner må tilbringe den påfølgende natten i fengsel, noe som kompliserer hans planer for jobb-intervjuet neste morgen. Han kommer til kontoret i tide, fremdeles i sine loslitte klær. Til tross for hans utseende og slitte klær, imponerer han intervjuerne, og han får begynne som praktikant. Gardner blir 1 av 20 praktikanter som konkurrerer om en betalt stilling som aksjemegler. Tiden som praktikant er uten lønn, og det imponerer ikke hans kone Linda, som forlater ham. I en krangel sier Gardner rett ut at Lisa er ute av stand til å være en enslig mor, og hun lar Christopher bli igjen hos faren sin.

I tillegg blir bankkontoen hans nesten tømt av skattemyndighetene på grunn av ubetalt skatt, så Gardner og sønnen hans blir kastet ut av leiligheten. De ender opp med å bli hjemløse, og på ett tidspunkt må de overnatte på et toalett ved en t-banestasjon. Senere finner Gardner igjen skanneren som han tidligere mistet, og etter å ha reparert den, selger han den videre. Gardner prøver å maksimere fortjenesten som praktikant ved meglerhuset, og han utvikler ulike metoder for å gjøre salgene sine mer effektive. Uansett utfordringer, avslører han aldri situasjonen sin kollegaer. Mot slutten av perioden som praktikant får Gardner møte sjefene ved meglerhuset. En av dem bemerker at han har på seg en ny skjorte. Gardner forklarer at dette er hans siste arbeidsdag hos dem, og han ville kle seg for anledningen. Sjefen smiler og sier at Gardner kan bruke den samme skjorten igjen dagen etter, ettersom han får den ettertraktede stillingen som aksjemegler. Gardner må slåss for å holde tilbake tårene, og etter å ha avsluttet møter løper han deretter rett til sønnens barnehage for å omfavne Christopher. De går nedover et fortau, og blir passert av en mann i dress (den virkelige Chris Gardner i en cameo). Epilogen avslører at Gardner etterhvert etablerte sin eget meglerhus som fikk stor suksess.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Norske stemmer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]