Frans av Bayern

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Frans av Bayern
Franz Herzog von Bayern.jpg
Frans av Bayern (OESSH München 2012)
Født14. juli 1933[1][2]Rediger på Wikidata (89 år)
Schloss NymphenburgRediger på Wikidata
Beskjeftigelse GründerRediger på Wikidata
Utdannet ved Ludwig-Maximilians-Universität München, Universitetet i ZürichRediger på Wikidata
Far Albrecht von Bayern[3]Rediger på Wikidata
Mor Maria Gräfin Drašković von Trakošćan[3]Rediger på Wikidata
Søsken Max Emanuel Herzog in BayernRediger på Wikidata
Nasjonalitet TysklandRediger på Wikidata
Medlem av
6 oppføringer
Bayerische Akademie der Wissenschaften, Bayerische Akademie der Schönen Künste, Hubertusordenen, Sankt Georgsordenen, KBStV Rhaetia München, Ridderordenen av den hellige grav i JerusalemRediger på Wikidata
Utmerkelser
6 oppføringer
Ridder av ordenen Det gylne skinn, storkorsridder av Ridderordenen av den hellige grav i Jerusalem (2004), Bayerischer Poetentaler (1980), æresdoktor ved Ludwig-Maximilians-Universität München (2008), Ordenen pro merito melitensi (2008), stort fortjenstkors av Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden (2017)Rediger på Wikidata
Våpenskjold
Frans av Bayerns våpenskjold

Frans Bonaventura Adalbert Maria av Bayern (Franz von Bayern) (født 14. juli 1933 i München) er overhode for huset Wittelsbach, hertug av Bayern og arving til tronen i Kongeriket Bayern. Frans er også eldste etterkommer av Jakob II av England og dermed huset Stuart, og ansees av jakobittene som Storbritannias rettmessige konge. Jakobittene refererer til ham som Frans II (engelsk Francis) av England, Skottland, Frankrike og Irland. I henhold til den greske konstitusjonen av 1843 er han også eldste arving til Otto av Hellas, og arving til tittelen konge av Jerusalem.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han er sønn av Albrecht av Bayern og grevinne Maria Drašković von Trakošćan. Han er oldebarn av Bayerns siste konge, Ludwig III av Bayern, som regjerte til 1918.

Wittelsbach-familien var motstandere av nasjonalsosialismen og flyktet i 1939 til Ungarn. I 1944 ble de arrestert og sendt i konsentrasjonsleiren Oranienburg. I april 1945 ble de overført til konsentrasjonsleiren Dachau, hvor den amerikanske hæren befridde dem.

Frans studerte ved Ludwig-Maximilians-Universität München og Universität Zürich.

Prins, tronpretendent[rediger | rediger kilde]

Frans ble allerede ved sin fødsel anerkjent av jakobittene som prins av England, Skottland, Frankrike og Irland, prins av Cornwall og Rothesay. Men ettersom hans foreldres ekteskap ikke ble ansett som dynastisk når det gjaldt suksesjon til den bayerske tronen, var Frans ikke en dynastisk prins av Bayern da han ble født.[trenger referanse] Først den 18. mai 1949 anerkjente Frans' bestefar Rupert ekteskapet mellom Frans' foreldre som dynastisk. Da bestefaren døde i 1955 arvet han, fra jakobittenes synspunkt, farens britiske titler, nemlig som hertug av Cornwall og Rothesay, jarl av Carrick, baron av Renfrew, herre av øyene, og prins og riksforvalter (Great Steward) av Skottland. Selv brukte han tittelen arveprins av Bayern.

Da faren Albrecht døde i 1996 etterfulgte Frans ham som overhode for fyrstehuset og tronpretendent.

Wittelsbach-familien nyter i Bayern stor anseelse og behandles i realiteten som en kongefamilie i mange sammenhenger.[trenger referanse] Frans har mottatt en rekke statlige utmerkelser og æresbevisninger. Han bor i en leilighet på Schloss Nymphenburg.

Frans er ugift, og hans etterfølger er derfor hans yngre bror Max av Bayern. Ettersom Max kun har døtre, er hans fetter Ludwig Karl Maria av Bayern den neste i den bayerske arvefølgen. Posisjonen som eldste arving til huset Stuart og pretendent til den britiske tronen vil imidlertid gå til Max' eldste datter Sophie av Bayern, arveprinsesse av Liechtenstein.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Munzinger Personen, oppført som Franz Herzog von Bayern, Munzinger IBA 00000022913, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ The Peerage, The Peerage person ID p11248.htm#i112471, oppført som Franz Bonaventura Adalbert Maria Prinz von Bayern[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b The Peerage[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Verwaltung des Herzogs von Bayern (red.): Genealogie des Hauses Wittelsbach. München 1996

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Albrecht av Bayern 
Overhode for huset Wittelsbach
(1996–)
Etterfølger:
  
Forgjenger:
 Albrecht av Bayern 
Hertug av Bayern
(1996–)
Etterfølger:
  
Forgjenger:
 Albrecht av Bayern 
Bayerns tronpretendent
(1996–)
Etterfølger:
  
Forgjenger:
 Albrecht av Bayern 
Jakobittisk arving til Storbritannias trone
(1996–)
Etterfølger: