Jagst

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Jagst
Jagst
Jagst før Untergriesheim
LandTyskland Tyskland
DelstatBaden-Württemberg
Lengde189 km 
MiddelvannføringFør Untergriesheim: 18,60 /s 
StartSchwäbische Alb
MunningSamløp med Neckar
SideelverRöhlinger Sechta, Orrot, Rechenberger Rot, Speltach, Maulach, Gronach, Brettach, Ette, Sindelbach, Erlenbach, Kessach, Seckach, Schefflenz

Jagst er en elv i Baden-Württemberg i Sør-Tyskland. Elven har sitt utspring nær Walxheim i Schwäbische Alb og flyter inn i elven Neckar i Bad Friedrichshall etter 189 kilometer. Jagst renner nesten parallelt med Kocher, derfor er de ofte nevnt som «søskenelver», og det er også grunnen til at begge elver ikke fører mye vann i forhold til deres lengde. Jagst konkurrerer delvis også med Tauber, som renner nord mot Main. De viktigste byene langs elven er Ellwangen, Crailsheim, Möckmühl, hvor møter Jagst sin største sideelv, Seckach, og Bad Friedrichshall.

Jagsts dal har bratte heng og er delvis velregnet til vindyrking. Men det aller meste av vingårder er nedlagt og nå finnes det verdifulle habitater for sjeldne dyr- og plantearter. Langs elven finnes det isfugler og storker på noen steder, ofte også gråhegrer. Klosterkirken i Schöntal er kanskje den viktigste kulturelle severdigheten i Jagstdalen. Jagsthausen var hjemmestedet til Götz von Berlichingen, en kjent stridbar schwabisk ridder og embetsmann samt et symbol på motstand mot øvrigheten.

Galleri[rediger | rediger kilde]