Jacob H. Smith

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Jacob H. Smith
General jacob smith2.jpg
Født29. januar 1840
Ohio
Død1. mars 1918 (78 år)
San Diego
Gravlagt Æresgravlunden i Arlington
Beskjeftigelse Soldat
Nasjonalitet USA
Deltok iDen amerikanske borgerkrigen, Slaget ved Shiloh, Indianerkrigene, Den spansk-amerikanske krigen, Den filippinsk-amerikanske krig

Jacob Hurd Smith (født 29. januar 1840 i Ohio, død 1. mars 1918 i San Diego) var en amerikansk soldat under den amerikanske borgerkrigen og senere general under den den filippinsk-amerikanske krig i perioden 1901-1902.

Tidlig karriere[rediger | rediger kilde]

Smith tjente under den amerikanske borgerkrigen for Nordstatene, og var en av de få offiserene som fikk flest fargede til hæren. Senere mistet han sin stilling som jurist i hæren da det gikk rykter at han ga lavere lønn til soldatene enn det som var avtalt. Etter borgerkrigen ble Smith ofte sendt til krigsrett for skammelig oppførsel mot sine høyere offiserer, som senere ga han klengenavnet «Howling Jake» siden han ofte hylte til lederne sine.

Den filippinsk-amerikanske krig[rediger | rediger kilde]

Smith ble sendt til Filippinene for å kjempe under den filippinsk-amerikanske krig i 1899 med graden oberst. Smith hadde allerede lært seg taktikk ettersom han hadde vært i vesten og jaktet på indianere, og mente at filippinerne ikke var verre enn indianerne.

For sitt mot under den spansk-amerikanske krigen bestemte William Howard Taft, den amerikanske guvernøren på Filippinene, å forfremme Smith til Brigadegeneral og til Øverstkommanderende for de amerikanske styrkene under samar-felttoget og ta over Samar-provinsen i 1901. Smith behandlet filippinerne dårlig da han bestemte at matforsyninger til de sivile skulle stoppes, og at alle små landsbyer skulle brennes for hindre at filippinerne brukte dem som baser. Bedre ble det ikke da han ga ordre å drepe alle over ti år, noe som førte til at hele 2000 sivile ble henrettet under felttoget. Smiths grusomhet førte til at han i 1902 ble stilt til krigsrett og tvunget til å forlate sin stilling i mai samme år.

Senere karriere[rediger | rediger kilde]

Etter Filippinene pensjonerte Smith seg og bosatte seg i Portsmouth i Ohio etter noen verdensreiser. Da USA ble med i første verdenskrig i 1917 ville Smith delta krigen, men kunne ikke siden han var for gammel. Han døde 1. mars 1918 i San Diego i California.