Jürgen Stroop

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jürgen Stroop
Jürgen Stroop.jpg
FødtJosef Stroop
24. september 1895Rediger på Wikidata
Detmold[1]Rediger på Wikidata
Død6. mars 1952[2][3][4]Rediger på Wikidata (56 år)
Warszawa[5]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Militær, politikerRediger på Wikidata
Parti Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei[6]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet TysklandRediger på Wikidata
Medlem av SchutzstaffelRediger på Wikidata
Utmerkelser JernkorsetRediger på Wikidata

Den tyske offiseren Jürgen Stroop (1895-1952) under rettssaken mot tidligere tyske krigsforbrytere i Warszawa i 1951
Lederen for den tyske storaksjonen mot opprøret i den jødiske gettoen i Warszawa i 1943, SS -generalen Jürgen Stroop, fotografert i den brennende byen (med skyggelue i midten). Bildet er hentet fra den rapporten Stroop leverte til Heinrich Himmler og som ble utgitt som bok. Josef Blösche til høyre.

Jürgen Stroop (født 26. september 1895 i Detmold, død 6. mars 1952 i Warszawa), var en tysk SS-Gruppenführer og Generalleutnant der Waffen-SS und Polizei. Han huskes særlig for å ha slått ned opprøret i den jødiske gettoen i Warszawa i 1943, i egenskap av å være SS-und-Polizeiführer der.

Opprinnelig hadde han navnet Josef Stroop, men fikk etter søknad i 1941 bytte fornavn til Jürgen, som var navnet på hans avdøde sønn. Det lå også ideologiske grunner bak Stroops ønske om å ta det mer «germanske» navnet Jürgen.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Under første verdenskrig gikk Stroop inn i den tyske hæren, hvor han ved krigsslutt hadde nådd grad av visestabssersjant. Han gikk i 1932 inn i både SS og NSDAP. Karrieren hans skjøt fart etter at Hitler, Göring og Himmler ble oppmerksom på ham: I 1933 ble han utnevnt til sjef for Lippes hjelpepoliti; året etter ble han forfremmet fra SS-Oberscharführer til SS-Hauptsturmführer. Deretter arbeidet han for SS-administrasjonen i Münster og Hamburg. I 1938 kom forfremmelsen til SS-Standartenführer (tilsvarende oberst). Han tjenestegjorde som øverstkommanderende for SS-avsnittet i Gnesen (Gniezno).

Etter krigen ble han arrestert for krigsforbrytelser og stilt for retten av amerikanerne. Stroop ble dømt til døden i 1947, men da alt var klart for henrettelsen, valgte amerikanerne samme år å utlevere ham til Polen. Det lå vanligvis en omstendelig byråkratisk prosess bak slike utleveringer av tyske krigsforbrytere til østblokkland som Polen, men amerikanerne tvilte ikke på at Stroops særdeles grove forbrytelser i Warszawa berettiget utlevering til polakkene.

Stroop ble først klar over utleveringsvedtaket da amerikanerne overleverte ham fysisk til polakkene ved flyplassen. Sjokket og redselen hans over å falle i polakkenes hender var stort, men Stroop skulle snart oppdage at polakkene hovedsakelig behandlet ham korrekt. Han ble i 1951 stilt for retten og nok en gang dømt til døden. 6. mars 1952 kl. 19.00 ble han hengt i Mokotów-fengselet i Warszawa.

Den arresterte polske motstandsmannen Kazimierz Moczarski hadde i 1949 blitt plassert i samme celle som Jürgen Stroop og hans tyske cellekamerat Karl Heinrich Gustaw Schilke. I året som fulgte førte han mange og lange samtaler med Stroop. Nedtegnelsene til Moczarski resulterte i boken Rozmowy z katem i 1978 (samme år utgitt på tysk som Gespräche mit dem Henker).

Jürgen Stroop var en av 1767 tyskere som ble utlevert til Polen for krigsforbrytelser. Opptil 167 av dem ble henrettet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 10. des. 2014
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, 9. apr. 2014
  3. ^ Autorités BnF, Jürgen Stroop, 16560997s
  4. ^ Social Networks and Archival Context, 9. okt. 2017, Jürgen Stroop, w6n31p3r
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, 30. des. 2014
  6. ^ Dienstaltersliste der Schutzstaffel der NSDAP, Stand vom 1. Dezember 1936

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]