Jørland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jørland
LandNorges flagg Norge
Kart
Jørland
68°43′50″N 14°42′29″Ø
Daværende fylkesvei 914 (nå kommunal vei) like nord for Jørland, juli 2007

Jørland er en matrikkelgård i kommune i Nordland. Stedet ligger på Langøya, mellom Møklandsfjorden i nord og Jørnfjorden i sør. Jørland tilhørte opprinnelig Øksnes Vestbygd, men ble sammen med nabogården Verhalsen overført fra Øksnes til Bø så tidlig som i 1866.

Flere teorier har vært lansert for å forklare førsteleddet i gårdsnavnet. Det kan komme av mannsnavnet Jørgen (Jørnfjorden har også vært kalt Jørgenfjorden) eller det gammelnorske mannsnavnet Hjorund. Det samiske navnet på gården er Jurladde, og førsteleddet kan komme av jaure, jávri, altså innsjø eller vann. I så fall betyr gårdsnavnet «innsjølandet», «vasslandet».

Gården var ganske sikkert bosatt i middelalderen, med norsk eller samisk befolkning. Jørland er første gang nevnt i skriftlige kilder i 1567. På 1600-tallet, kanskje så tidlig som fra 1627, lå gården øde. Siden 1725 har Jørland vært kontinuerlig bebodd, først hovedsakelig av samiske familier, fra 1860 også av norske.

Jørland har ikke strandlinje, og fjordene på begge sider har vært dårlig egnet til vinterfiske, siden det kunne legge seg is på både Jørnfjorden og den indre delen av Møklandsfjorden om vinteren. Folk fra Jørland rodde derfor helst fiske fra fiskevær på yttersida av Bø: Nykvåg, Hovden og Åsan. Det finnes et sagn om Jørlandsdronninga Bole, som var rik og eide flere jekter. Ifølge forfatter Johan Borgos i bokverket Gård og slekt i Øksnes er det kjent at det samiske paret Bole Nilsdatter og Nils Jonsen sent på 1700-tallet hadde gode rikdommer, men ikke at de eide jekter. Kanskje drev de med jektebygging eller -vedlikehold.

Befolkningen på Jørland og Verhalsen sognet til kirke i Øksnes, men hadde lang kirkevei, særlig etter at korshuset i FinnvåganNærøya ble nedlagt på 1700-tallet og Øksnes-kirkaSkogsøya ble sognets gudshus. Kirka i Bø lå mye nærmere. Visstnok etter ei nestenulykke under ei dåpsferd til Skogsøya i 1860 tok Karen Olsdatter, «ho Karen på Jørland», initiativ til å få endret kommunegrensa slik at folkene på de to gårdene heller kunne bruke Bø-kirka.

Den kommunale veien mellom Sørrygge og Verhalsen passerer Jørland. Den hadde tidligere status som fylkesvei.

Jørland har gårdsnummer 5 i Bø kommune.

Kilder[rediger | rediger kilde]