Skogsøya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skogsøya

Skogsøya er ei øy i Øksnes kommune i Nordland. Skogsøya er den største av øyene i den vestre delen av kommunen, med et areal på 32,25 km².[1] Høyeste punkt på øya er Stigkollen på 707 moh. Øya hadde 41 innbyggere i 2001.

Skogsøya var tidligere sentrum i Øksnes kommune. Stedet Øksnes ligger på Skogsøya, og øya hadde på 1930-tallet mellom 400 og 700 fastboende. Da mer og mer kommunikasjon begynte å gå på landeveien framfor med båt, flyttet administrasjonen over til Myre. Da kommunene Øksnes og Langenes ble slått sammen igjen i 1964, beholdt storkommunen navnet Øksnes etter kirkestedet på Skogsøya.

Sør på Skogsøya går det 4,5 km fylkesvei mellom Hjellsand og Øksnes. Fra Øksnes er det hurtigbåtforbindelse til Myre, Smines og Skjellfjord på Langøya.

12. november 1988 strandet den utrangerte russiske jageren «Boiki» på grunt vann utenfor Hjellsand på Skogsøya mens det var under slep fra Murmansk til Spania for opphugging. Vraket lå lenge delvis synlig utenfor øya, og det ble en lokal turistattraksjon. Men vraket ble endelig hugget opp og fjernet i 2001.

Forfatteren Herbjørg Wassmo ble født og vokste opp på Skogsøya. Salmedikter Magnus Brostrup Landstad har også bodd på øya.

Øksnes kirke
Foto: Kirkenorge.no

25. januar 1893 omkom 26 fiskere fra Skogsøya i en storm. Over 100 andre fiskere omkom i uværet ellers i Vesterålen og Lofoten samme dag.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «100 største øyene i Norge». kartverket.no. Kartverket. 4. juni 2014. Besøkt 18. februar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]