Ivar Fosse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ivar Fosse
Født8. mai 1859Rediger på Wikidata
Død20. juni 1939Rediger på Wikidata (80 år)
Embete
  • Ordfører i Sør-Fron Rediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Ivar Ivarson Fosse (født 8. mai 1859, død 20. juni 1939) var gårdbruker, skolelærer, lokalpolitiker, oppfinner, skribent, avholdsagitator, folketaler, homøopat, antroposof og ordfører i hjemkommunen Sør-Fron.

Lærer og avholdsagitator[rediger | rediger kilde]

I 1876 kom han inn på lærerseminaret på Hamar og ble uteksaminert i 1878 med gode karakterer. Bestyreren skulle likevel ha sagt at han var usikker på om det var tilrådelig å la denne Fosse bli lærer. Han har så mange rare tanker. Ivar Fosse fikk likevel lærerpost i Søre-Lia og arbeidet som lærer der i 20 år.

Ivar Fosse var avholdsmann og sterkt imot all bruk av rusmidler. Han tok også avstand fra tobakk og kaffe, men drakk te. I 1885 fikk han stiftet Sør-Fron avholdslag og sørget kort tid etter for at laget bygde sitt eget hus. På den måten fikk Søre-Lia et samfunnshus som verken var Folkets hus eller Bøndenes hus, men avholdshuset Lidarende. Navnet hentet han fra Njåls saga.

Ivar Fosse var ivrig i lokalpolitikken og deltok gjerne i avisdebatter. Han var medlem av herredsstyret i flere perioder og ordfører 19141919.

Antroposofi og interesse for det okkulte[rediger | rediger kilde]

Fosse var svært språkmektig. Alt mens hans gikk på seminaret, lærte han seg tysk og senere nok til å kunne forstå engelsk, fransk og latin. Han var flere ganger i Tyskland og i perioden 19201923 bodde han rett utenfor Berlin. Det var slik han kom i kontakt med Rudolf Steiner og ble sterkt grepet av antroposofien.

På denne tiden var det stor interesse for okkulte fenomener, og Fosse delte denne interessen. Han reiste ned til Konnersreuth for selv å observere stigmatikeren Therese Neumann. Han samlet også stoff til en avhandling om den synske Vis Knut fra Gausdal. Dette materialet ble posthumt utgitt av sønnen Albert Fosse.

Homøopat[rediger | rediger kilde]

Som ung kom han over en bok om homøopati og etter hvert kom han i kontakt med tysk homøopatisk miljø, og begynte å praktisere som homøopat. Han var aktiv i Den norske homøopatforening, også som formann, og deltok gjerne i avisdebatter om homøopati. Denne praksisen førte også til den pussige situasjonen at avholdsfanatikeren ble anklaget for spritsmugling. Det var homøopatiske midler oppløst i sprit som tollvesenet i Oslo hadde oppdaget.

Oppfinner og bygdeoriginal[rediger | rediger kilde]

Hans interesser omfattet også fysikk og kjemi. Han søkte tysk patent på en innretning som skulle øke bensinmotorens yteevne ved motstand, slik at giret ble overflødig, men både denne og andre oppfinnelser ble liggende uferdige.

Folk i bygda husker ennå hans forsøk med luftfylte vannski da han mistet balansen og ble hengende under skia.

Selv kjøpte han seg en tung motorsykkel, den første i Gudbrandsdalen og han var en kjent og fryktet trafikant på de smale bygdeveiene.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Nyhus, Olav R. Minneskrift om Ivar Ivarson Fosse, Lillehammer , 1945
  • Paalsrud, Kristian, Menneske eg møtte: Ivar Ivarson Fosse. Årbok for Gudbrandsdalen 1970, s. 108 -- 111

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Om Visknut, Lillehammer: 1906
  • Den framsynte frå Gausdal: Fråsegner om Vis-Knut samla frå alle verdsens kantar (Utg. av Albert Fosse). Hundorp: 1941. Nytt opplag ved Vis-Knut-heimens venner [Svatsum]: 1983